Műszaki okok miatt nincs áram a fukusimai atomerőműben

2011.07.22. 9:51

Leállt a használt fűtőelemek hűtése a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorában, miután műszaki okok miatt szünetel az áramszolgáltatás az erőmű 3-as és 4-es reaktorházában is.

Műszaki okok miatt nincs áram a fukusimai atomerőmű 3-as és 4-es számú reaktorházában - közölte pénteken a létesítmény üzemeltetője, a TEPCO. Az áramszolgáltatás hiánya miatt leállt a hűtés a 3-as reaktor használt fűtőelemeit tároló medencében. Nem működött a hűtőrendszer az erőmű közös, ugyancsak a használt fűtőelemek tárolására használt medencéjében.

Az áramhiány miatt nem működtek egyes mérőberendezések sem a 3-as reaktorházban. Leállt a sugárszennyezett vizet tisztító új berendezés is. Az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből a céziumizotópokat távolítják el.

Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani.

Mindent egy helyen a fukusimai atomkatasztrófáról itt talál.

A TEPCO igyekszik kideríteni az áramkimaradás okait, és azt ígéri, hogy még pénteken megszünteti a hibát. Az elektromos művek szerint az áramellátás akkor szűnt meg, amikor embereik az egyik távvezetéken dolgoztak.

Az üzemeltető közölte, szakembereik tartalék szivattyúkkal folytatják a víz pótlását az 1-es, a 2-es és a 3-as reaktor hűtőrendszerébe. Folytatódik a nitrogén befecskendezése is a reaktorházba, hogy megakadályozzanak egy hidrogénrobbanást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK