Sztrájkok lehetnek a Munka törvénykönyvének új tervezete miatt

Vágólapra másolva!
A Liga Szakszervezetek vezetője szerint a Munka törvénykönyvének új javaslata elfogadhatatlan, mert csökkentené a kereseteket, a munkavállalók jogbiztonságát, az érdekképviseletek erejét, és néhány helyen alkotmányellenes.
Vágólapra másolva!

"Még tárgyalási alapnak is rossz, egy az egyben vissza kellene vonni" - mondta a Népszabadságnak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a Munka törvénykönyvének új tervezetéről, amely pénteken jelent meg a nemzetgazdasági tárca honlapján. A szakszervezeti vezető egyúttal közölte, nem hagyják szó nélkül, sztrájkok és tüntetések lesznek. Gaskó azonban azt is hozzátette, hogy a szakszervezet kész tárgyalni a kormánnyal a tervezetről.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke a Magyar Nemzet szerint a javaslatról való egyeztetés elmaradása és a tervezetben szereplő intézkedések miatt augusztusra demonstrációt jelentett be, ám Székely Tanás, az ASZSZ egyik legnagyobb tagszervezetének - a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének - vezetője szerint Borsiknak nem volt felhatalmazása a demonstráció bejelentésére.

A Népszabadság szerint a szakszervezetek már a héten jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják a tervezetét, melyet ők néhány nappal korábban kaptak meg. Gaskó azt mondta, a tervezet csökkentené a kereseteket, a munkavállalók jogbiztonságát és az érdekképviseletek erejét, néhány helyen alkotmányellenes, és a javasolt intézkedések 95 százaléka rontja a munkavállalók helyzetét. A szakszervezeti vezető szerint a műszakpótlék elvétele a legsúlyosabb intézkedés, amely a tervezetben szerepel. Gaskó közölte, ez a lépés 10-15 százalékos keresetcsökkenést okozhat az amúgy is alacsony keresetűek között.

A javaslat szerint csak ötvenegy éves kortól járna harminc nap szabadság, az anya és az apa megosztva is kivehetné a gyerekek után járó pótszabadságokat, és a munkavállaló az új munkahelyén fél évig nem kérhetné a munkáltatóját, hogy engedje szabadságra. A tervezet szerint többek között változhat a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás, illetve megszűnhetnek a felmondási tilalmak és a szakszervezeti vétó is. (Egyelőre csak javaslatról van szó, a tervezetet ugyanis még nem tárgyalta meg a kormány.)