A földgázelosztási díj nő, de a lakossági gázár marad

Vágólapra másolva!
A földgázelosztási díjak változása ellenére nem változik az egyetemes gázszolgáltatás díja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Nem változik az egyetemes gázszolgáltatás ára, miután a fejlesztési miniszter rendelete módosította a földgáz-rendszerhasználati díjakat. A gázdíj, amelyet a fogyasztóknak fizetniük kell, a rendszerhasználat (így a földgázelosztás) mellett a földgázmolekula díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza. Annak ellenére, hogy a földgázelosztási díjak változtak 2011. július 1-jétől, a három tétel összege továbbra is megegyezik az ezt megelőző időszak tételeinek összegével, így nem emelkedik a lakossági gázár - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A földgázelosztási díjat 2011 márciusától az uniós tagállamok energetikai hatóságai egyedi hatósági határozatban adják ki az európai uniós irányelv értelmében. Az irányelvet azonban csak 2012. január 1-jével hajtják végre, mert a Magyar Energia Hivatalnak felkészülési időre van szüksége a jelentős számú határozat kiadásának az előkészítésére. Eddig az időpontig a földgázellátásról szóló törvény biztosítja a nemzeti fejlesztési miniszternek a jogot, hogy rendeletben állapítsa meg a díjakat.