Az S&P is leminősítette Ciprust

Vágólapra másolva!
A Moody's után pénteken a Standard & Poor's is leminősítette Ciprust a költségvetési kockázatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's hitelminősítő pénteken A mínuszról a még befektetésre ajánlott BBB plusz kategóriába sorolta vissza Ciprus besorlását. Szerdán a Moody's döntött hasonlóan: két fokozattal, A2-ről Baa1-re rontotta le a a ciprusi osztályzatot. Mindkét hitelminősítő az újabb leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el az új osztályzatot.

Az S&P azzal indokolta a lépést, hogy a ciprusi kormány nehézségek elé néz, ha teljesíteni kívánja idei évre vonatkozó, 4 százaléknál alacsonyabb GDP-arányos deficitcélját. Így a megnövekedett adósságteher veszélyeztetheti a költségvetés stabilitására tett törekvéseit. A hitelminősítő szakértői szerint 2011 végére GDP-arányosan 80 százalékra nő Ciprus államadóssága, ennek eredményeként csökkennek a kormány lehetőségei a bankok kimentésére.

A hitelminősítő szerint bár a ciprusi bankok megfelelő tőkemutatókkal rendelkeznek, jelentős kitettségük, Ciprus GDP-jének 160 százalékára rúgó hitelállományuk van kihelyezve Görögországban. Az S&P elemzői arra számítanak, hogy a 3,5 százalékos válság előtti átlagos középtávú növekedési ütemnél lassabban, 2 százalékkal bővülhet a következő években a ciprusi gazdaság.