KSH: A tavalyi harmadával kevesebb lakás épült az első félévben

Vágólapra másolva!
Leginkább a megyei jogú városokban esett vissza 2011 első félévében az új lakások építése - derül ki a KSH jelentéséből. Országos szinten közel harmadával kevesebb lakást építettek, mint 2010 első hat hónapjában.
Vágólapra másolva!

Az idén az első félévben 5585 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 5877 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év első feléhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A lakásépítések és az építési engedélyek kiadása leginkább a közép-magyarországi régióra volt jellemző.

Az első hat hónapban a használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban esett vissza a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A fővárosban és a többi városban átlagos csökkenés következett be, a községekben ennél kisebb arányban, 25 százalékkal esett vissza a lakásépítés. A vizsgált időszakban öt százalékkal több új lakásépítési engedélyt adtak ki, mint amennyi lakást használatba vettek.

Piaci elemzők már tavaly is figyelmeztettek rá: a lakásépítések száma a kilencvenes évek szintjére esett vissza. Először egyébként 2009-ben volt tapasztalható visszaesés a kiadott használatba vételi engedélyek számában, 2008-hoz képest 11 százalékos.