Álmatlan éjszakákat ígérnek Obamáék az olajminisztereknek

Vágólapra másolva!
Új, takarékos üzemanyag-hatékonysági szabványt hirdetett Barack Obama amerikai elnök a hétvégén. A módosítás szerint az Egyesült Államokban termelő autógyáraknak 2025-re el kell érniük flottaszinten az 54,5 mérföld/gallon (23,17 kilométer/liter) átlagos hatékonyságot. Az elnök szerint ez "a valaha tett legnagyobb lépés az importfüggőség csökkentése felé", a törvény társszerzője szerint a módosítás álmatlan éjszakákat okoz majd sok energiaügyi miniszternek a világon.
Vágólapra másolva!

Barack Obama elnök szerint a módosítással 15 év alatt évi 2,2 millió hordót lehet megtakarítani a világ legnagyobb fogyasztója, az Egyesült Államok várható olajfogyasztásából, és a program teljes ideje alatt több mint hatmilliárd tonnával kevesebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás. Az eddig érvényes kormányzati cél átlagosan 35,5 mérföld/gallon (15,09 kilométer/liter) volt 2016-ra. Az új szabvány kidolgozásában részt vettek az amerikai autóipar képviselői.

"Az OPEC sok olajminiszterének lesznek álmatlan éjszakái azért a sok millió hordó olajért, amelyet az Egyesült Államok nem fog importálni" - így kommentálta a bejelentést az új szabványtörvény társszerzője, Edward Markey demokrata párti képviselő.

Az amerikai energiaügyi minisztérium jelenleg érvényes becslése szerint az Egyesült Államokban a folyékony fűtő- és üzemanyagok fogyasztása jövőre napi 19,32 millió hordó lesz, napi 140 ezer hordóval több az ideinél, ebből a motorbenzin-fogyasztás napi 60 ezer hordóval, napi 9,03 millió hordóra nőhet, ismét elérve a tavalyi szintet.

A minisztérium mostani előrejelzése szerint az Egyesült Államokban az ásványi üzem- és fűtőanyagok használatából tavaly 5,621 milliárd tonna szén-dioxid keletkezett, az idén 5,61 milliárd tonnás, jövőre 5,661 milliárd tonnás kibocsátás várható. Ebből a kőolajszármazékok használata tavaly 2,351 milliárd tonna szén-dioxidot termelt, az idén 2,357 milliárd, jövőre 2,369 milliárd tonna várható.

A folyékony fűtő- és üzemanyagok nettó importja tavaly az amerikai fogyasztás 49 százalékát tette ki a 2008-as 57 százalék helyett, alapjában a fogyasztás visszaesése, kisebb mértékben a hazai termelés növelése miatt. A minisztérium becslése szerint a nettó import az idén napi 9,2 millió hordó, jövőre napi 9,4 millió hordó lesz, a teljes fogyasztásnak a 48, illetve újfent a 49 százalékát érve el.