Idei mélypontjára süllyedt a magyar feldolgozóipar júliusban

Vágólapra másolva!
Tavaly ősz óta nem szerepelt olyan gyengén a magyar feldolgozóipar, mint júliusban, ugyanakkor a szektor foglalkoztatottságát jelző mutató 1995 óta a legjobb júliusi eredményt érte el.
Vágólapra másolva!

A magyar feldolgozóipar teljesítményét mutató Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke júliusban 52,2 pontra csökkent - közölte hétfőn reggel a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az iparágban tavaly júliusban indult meg a növekedés, a fejlődés üteme novembertől idén áprilisig magas szinten stabilizálódott, azóta viszont visszafogottabb lett a fejlődés. A júliusi érték tavaly szeptember óta a legalacsonyabb, és elmarad az idén májusi - éves mélypontot jelentő - 52,3 ponttól is.

A BMI havonta, száz feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetőinek megkérdezésével készül. Az index jól mutatja a gazdasági fellendülés vagy visszaesés kezdetét, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci változásokra.

Tizenhat éves csúcs a foglalkoztatottságban

A BMI részindexei közül a termelési mennyiséget jelző mutató csökkent júniushoz képest, de ezzel együtt már tizenkilencedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor huszonnégy hónapon át tartott a növekedés. A mostani érték azonban inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben kilencszer volt nagyobb a növekedés üteme júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de a mostani érték így is a hatodik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilencedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át. A vásárolt készletek növekedése újfent megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés és az áprilisi-júniusi bővülés után. Júliusban nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett júniushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizedik alkalommal. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.