Elfogadta a szenátus az amerikai adósságplafon-emelést

amerikai pénzügyi krízis, gazdasági válság, egy férfi híreket néz egy kirakatban
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus hatvan szavazatával elfogadta az adósságplafon-emelésről szóló megállapodást. Ezzel a döntéssel az Egyesült Államokban tíz év alatt 2400 milliárd dollárral csökkentik a kormányzati kiadásokat. Barack Obama amerikai elnök élő televíziós beszédében azt mondta, a kompromisszum csak az első lépés deficit további csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

Megszavazta kedden az amerikai szenátus az adósságplafon emelését, így gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. A 2,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon-emelést hatvan szavazattal fogadta el a szenátus - írja a Wall Street Journal. A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzákapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. Az amerikai megegyezés értelmében az államadósság-plafont most 900 milliárd dollárral emelik meg, ez nagyjából fél évre elég, így hamarosan újabb emelésre lesz szükség.

Kitűztek egy 900 milliárdos, tízéves kiadáscsökkentő programot is. Ha az e célra felállítandó kétpárti bizottságban az év végéig sikerül ez utóbbihoz még 1500 milliárdot hozzácsapni, akkor a plafon is ugyanennyivel emelkedik - ha nem, akkor csak 1200 milliárddal, és automatikusan társul mellé egy hasonló méretű, a védelmi és a szociális kiadásokat is mérséklő csomag.

A valódi megoldás felelőssége tehát a leendő tizenkét tagú bizottságra hárul. Ez lehetővé teszi, hogy a republikánusok továbbra is ragaszkodjanak az adóemelés, a demokraták pedig a szociális kiadások megvágása nélküli hiánycsökkentő módszerekhez - azaz megint nehezen feloldható konfliktusba bonyolódjanak. Erre utalt a fenntartható szövetségi költségvetésért küzdő független civil szervezet, a CRFB elnöke, Maya MacGuineas, amikor a Wall Street Journal üzleti lapnak nyilatkozva "óriási elszalasztott lehetőségnek" nevezte a vita lezárását.

A neheze még hátravan

A Wall Street Journal értékelése szerint a megállapodás a legnehezebb kérdéseket nem válaszolja meg, mert nyitva hagyja, hogy mely állami programok költségeit kell csökkenteni. Ezzel vélhetően újabb több hónapos elkeseredett vitát nyit az adórendszer és a szociális támogatások átalakításáról - vagyis olyan problémás ügyekről, amelyeket a mostani egyezséggel egyszerűen félretettek. Összességében tehát míg egy bizonytalansági tényezőt megszüntettek, másokat meghosszabbítottak a pártok - írja az amerikai üzleti lap internetes oldala.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerint az egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok "AAA" adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitszint elérésére.

Obama alá is írta a törvényt

Barack Obama amerikai elnök élő televíziós beszédében azt mondta, hogy az adósságplafon emeléséről és a kiadáscsökkentésről szóló kompromisszum csak az első lépés volt. Két párt képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentése érdekében - jelentette ki Barack Obama a Fehér Ház Rózsakertjéből közvetített televíziós beszédében.

Obama sürgette, hogy a kongresszus hozza meg az olyan gazdaságélénkítő döntéseket, mint a munkanélküliségi biztosítás meghosszabbítása, a Panamával, Dél-Koreával és a Kolumbiával kötött kereskedelmi megállapodások ratifikálása, és a polgári repülés finanszírozásáról szóló törvénynek még a törvényhozási szünet előtti jóváhagyása. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdaság helyzetének javításáért a demokrata és a republikánus párt felelősséggel tartozik. A frissen elfogadott törvényt az elnök kedden már alá is írta.