Az ijesztő spanyol és olasz adatok ellenére nem készül új mentőcsomag

Vágólapra másolva!
Amióta létezik az euró, sohasem volt még akkor különbség a német és a spanyol államkötvények hozamszintje között, mint most. A német kötvények reálhozama nullára süllyedt, a spanyoloké és az olaszoké a kockázatok növekedésének megfelelően meredeken emelkedett. Ennek ellenére az Unióban nincs napirenden újabb országmentő csomag.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy nőtt a spanyol és az olasz államkötvények hozamfelára, az Európai Unió nem rendelkezik tervekkel ezeknek az országoknak a kimentésére - mondta Chantal Hughes bizottsági szóvivő kedden. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország és Olaszország is megteszi a szükséges lépéseket a költségvetési helyzete javítása érdekében.

"Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a spanyol hatóságok valamennyi szükséges intézkedést meghozzák. A mentőcsomag kérdése nincs napirenden. Olaszország helyzete nagyon hasonló" - jelentette ki Hughes.

A szóvivő szerint arra utaló jel sincsen, hogy ezek az országok ne vennének részt a Görögországnak nyújtott mentőcsomag újabb részletének kifizetésében. Az euróövezeti államok összesen 5,8 milliárd eurót, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 milliárd eurót utal szeptember közepén Görögországnak.

Kedden meredeken emelkedett az olasz és a spanyol államkötvények hozama - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti napilap internetes oldala. Ez azt jelenti, hogy a spanyol és olasz államnak egyre nagyobb kamatot kell fizetnie a hitelezőknek, mert a befektetők egyre kockázatosabbnak tartják ezeket az eszközöket.

A spanyol és a német tízéves kötvények hozamszintje közötti különbség az eurózóna létrehozása óta először érte el a négy százalékpontot. A német kötvények hozama 2,395 százalékra, kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent. Mivel a júliusi német inflációs ráta 2,4 százalék volt, a reálhozam ezzel nullára süllyedt, amire a Reuters adatgyűjtésének 1957-es kezdete óta nem volt még példa.

Hughes szerint egy esetleges ciprusi mentőcsomag terve sincsen napirenden. Hétfőn az egyik legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus hívta fel a figyelmet arra, hogy a szigetországot az a veszély fenyegeti, hogy hamarosan az Európai Unió támogatási mechanizmusához kell fordulnia segítségért, ami rontaná az ország pénzügyi központként élvezett nemzetközi hírnevét. Az ország egyik legnagyobb problémája, hogy a ciprusi bankoknak sok görög állampapírjuk van, amelyek ma rendkívül kockázatosnak minősülnek.

Az [origo] keddi cikkében nyilatkozó magyar szakértők szerint ősszel, a piaci aktivitás fokozódásával kedvezőtlen esetben meginoghat egyes déli euróövezeti tagállamok finanszírozása, a három legveszélyeztetettebb ország Olaszország, Spanyolország és Ciprus.