Megszavazta az amerikai képviselőház az adósságplafon emelését

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház helyi idő szerint hétfőn este elfogadta az adósságplafon emeléséről kötött megállapodást. Az egyezség értelmében a szövetségi kormány továbbra is tud hiteleket felvenni, de a következő tíz évben 2400 milliárd dollárral csökkentik a kormányzati kiadásokat. A törvényhozás másik háza, a szenátus később szavaz a megállapodásról.
Vágólapra másolva!

269 igen és 161 nem szavazattal elfogadta az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást az amerikai képviselőház. A tervezet elfogadásához legalább 216 igen szavazat kellett. A döntést hosszan tartó taps fogadta az ülésteremben.

A megállapodásról még szavaznia kell a törvényhozás másik házának, a szenátusnak is. Arról, hogy a szenátus még helyi idő szerint hétfőn vagy kedden szavaz, nem volt bejelentés. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint ha keddig nem hagyják jóvá az adósságplafon emelését, a washingtoni kormány fizetésképtelenné válik.

Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint hétfő hajnalban tartott tájékoztatóján jelentette be, hogy a demokrata és a republikánus párt vezetői "megállapodtak a hiány csökkentéséről és a fizetésképtelenség elkerüléséről" (erről bővebben itt olvashat). A megállapodás értelmében 900 milliárd dollárral felemelik az Egyesült Államok úgynevezett adósságplafonját, és ezzel együtt több ezer milliárd dolláros megszorító csomagot is elfogadnak. Az adósságplafont az amerikai pénzügyminisztérium számításai szerint kedden érte volna el a szövetségi kormány, attól kezdve nem tudott volna újabb hiteleket felvenni működése finanszírozásához, és fizetésképtelenné vált volna. Ezt kerüli most el a hónapokon át tartó kemény alkudozások eredményeként elfogadott megállapodás.

Az egyezség értelmében a következő tíz évben 2400 milliárd dollárral csökkentik a szövetségi kiadásokat, és ezek nagy részére egy új kétpárti bizottság tesz javaslatot. Ha ez a bizottság nem jut eredményre novemberig, akkor vagy automatikusan beindul egy általános kiadáscsökkentés, vagy pedig a törvényhozásnak el kell fogadnia egy úgynevezett költségvetési egyensúlyi alkotmánykiegészítést. Ebben az esetben a plafonemelés második üteme nem 1500, hanem csak 1200 milliárd dolláros lesz.

Mindkét oldalon bírálták a tervezetet

A képviselőházban korábban mind az ultrakonzervatív republikánusok, mind pedig a baloldali demokraták részéről hangzottak el a megállapodást bíráló nyilatkozatok. John Boehner képviselőházi elnök az ABC televíziónak ugyanakkor kijelentette hétfőn délután, hogy "a képviselőházban elegendő szavazat van az adósságplafon emeléséről megkötött megállapodás jóváhagyásához".

Barack Obama elnök videoüzenetben, Joe Biden alelnök pedig személyesen igyekezett hétfőn meggyőzni a demokrata honatyákat a kongresszus mindkét házában arról, hogy szavazzák meg az adósságplafon emeléséről született megállapodást. "Biztos vagyok benne, hogy átmegy a törvénytervezet a szavazáson" - jelentette ki a törvényhozásból távozóban Biden.