6200 pályázatot nyújtottak be március óta az Új Széchenyi-tervben

új Széchenyi-terv, komment.hu
Vágólapra másolva!
Az Új Széchenyi-terv keretében a támogatási konstrukciók március elsejei megnyitása óta 6200 pályázatot nyújtottak be, ezek közül 4500 a kkv-szektorból érkezett. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a Vállalkozásfejlesztési program iránt mutatkozik, de az elérhető pályázatok köre folyamatosan bővül.
Vágólapra másolva!

Az új támogatási konstrukciók március elsejei megnyitása óta 6200 pályázatot nyújtottak be az Új Széchenyi-terv keretén belül, melyek közül 4500 a kis- és középvállalkozások (kkv) szektorából érkezett - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján. Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár szerint a legnagyobb érdeklődés továbbra is a Vállalkozásfejlesztési Program iránt mutatkozik, de növekvő a zöldgazdaság-fejlesztési és közlekedésfejlesztési pályázatok száma is. Mindemellett az elérhető pályázatok köre továbbra is növekszik, a következő négy hétben 15 új kiírás jelenik majd meg az Új Széchenyi-tervben. Az államtitkár szerint az egyszerűbb szabályozásnak, az átláthatóbb intézményrendszernek és a hatékonyabb támogatási rendszernek köszönhető, hogy jelentősen megnőtt a pályázati kedv - különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások körében.

A minisztérium összesítése szerint az új támogatási konstrukció megnyitása óta benyújtott pályázatok támogatási igénye meghaladja a 744 milliárd forintot, amelyből 61 milliárdot tesz ki a 3500 vállalkozásfejlesztési pályázat igénye. Az Új Széchenyi-terv keretében eddig több mint 1800 nyertes pályázat született, ami összesen 147 milliárd megítélt támogatást jelent. Ezek közül több mint 1000 kedvezményezett már érvényes szerződéssel is rendelkezik - emelte ki Molnár Ágnes.

2007 óta az uniós támogatási konstrukciókra összesen 61 872 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül 31 603 nyert el támogatást. A 4968 milliárd megítélt támogatásból 1843 milliárdot fizettek ki, ami megfelel az uniós átlagnak, és Molnár Ágnes szerint az Európai Parlament szakbizottsága is jó lehívási aránynak tartja. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlesztési rendszer átalakításával a még rendelkezésre álló 2020 milliárdnyi uniós forrás a korábbinál célzottabb és hatékonyabb felhasználása volt a cél. Az új támogatási konstrukciók kínálta pályázatok komoly lendületet adhatnak a folyamatban lévő beruházásoknak és a munkahelyeket teremtő kkv-szektornak.