Kínai hitelminősítő gyengítette az USA adósosztályzatát

2011.08.03. 6:38

Nem sokkal az után, hogy a Moody's megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb kormánykötvény-besorolását, a kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő rontotta az adósosztályzatot.

Tovább gyengítette, "A-plusz" besorolásról "A"-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát a kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő szerdán, egyben negatív kilátást adott a besorolásra. A Dagong Global Credit Rating egy nappal az után rontotta az amerikai adósosztályzatot, hogy a washingtoni törvényhozás döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig; a lépéssel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A kínai hitelminősítő közleményében hangsúlyozta: az adósságplafon emelése nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok államadóssága gyorsabb ütemben nő, mint az amerikai gazdaság és az adóbevételek, ami ahhoz fog vezetni, hogy csökken Washington hiteltörlesztési képessége. Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, április végén 1,15 billió dollár értékű amerikai állampapír volt az ázsiai ország birtokában.

A Dagong Global Credit Rating viszonylag új szereplő a nemzetközi hitelminősítő szakmában. Kínai vállalatok hitelminősítésével 1994 óta foglalkozik, de akkor került nemzetközi reflektorfénybe, amikor 2010 júliusában Kína "AA-plusz" besorolása alá, "AA"-ra rontotta az Egyesült Államok adósi minősítését, ami jóval alatta volt a három nagy nemzetközi minősítő osztályzatának is. Novemberben, a Fed mennyiségi enyhítést fokozó döntését követően pedig még tovább rontotta az osztályzatot, az eddigi "A-pluszra".

Nem sokkal korábban megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyben negatív kilátást adva az osztályzatra. A negatív kilátás megállapítása mindazonáltal komoly mértékű javítás, a nemzetközi hitelminősítő ugyanis július közepe óta leminősítést valószínűsítő megfigyelés alatt tartotta az amerikai besorolást. A Moody's indoklása szerint a kongresszusi döntés után "gyakorlatilag elmúlt" Amerika törlesztési hátralékba kerülésének kockázata.

A Moody's döntése előtt nem sokkal a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte Londonban, az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás utáni kommentárjában, hogy a kedden megszületett egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitcsökkentésre.

Bár a Fitch Ratings hivatalosan nem erősítette meg az ő módszertanában "AAA"-val jelölt elit amerikai adósosztályzatot, viszont előzőleg nem is vette negatív megfigyelés alá ezt a besorolást, kedd esti londoni elemzésében közölte: véleménye szerint az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek, emellett az amerikai dollár továbbra is "kihívó nélkül" tölti be a globális tartalékvaluta szerepét.

Jóllehet ezzel két nagy nemzetközi hitelminősítő már hitet tett amellett, hogy egyelőre fenntartja a globális piaci kockázati megítélés alapmércéjének tekintett amerikai "AAA/Aaa" államadós-osztályzatokat, a harmadik, a Standard & Poor's azonban még mindig leminősítheti az Egyesült Államokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK