Közbelép az Európai Központi Bank, megnyitja a pénzcsapokat a bankok előtt

Vágólapra másolva!
Az EKB elnöke csütörtökön közölte, hogy korlátlan likviditást biztosít a bankoknak a következő hat hónapban a pénzpiaci feszültségek enyhítése érdekében. Az majd a jövő héten derül ki, hogy az EKB a befektetői hangulat megnyugtatása érdekében beavatkozott-e a kötvénypiacokon. A jegybankelnök beszéde után elromlott a hangulat a piacokon, az euró gyengült, a frank erősödött, ez pedig azt jelzi, hogy nem sikerült megnyugtatni az eurózóna adósságválságának kiterjedésétől félő befektetőket.
Vágólapra másolva!

"Az Európai Központi Bank továbbra is szorosan követi a fejleményeket" - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke csütörtök délután Frankfurtban az EKB - az 1,5 százalékos kamatot változatlanul hagyó - döntése után. Az elnök jelezte, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülés óta végbement gazdasági folyamatok szerint indokolt volt a júliusi 25 bázispontos kamatemelés.

Trichet a gazdasági növekedési kilátásokról azt mondta, azok "különösen bizonytalanok", a "lefelé mutató kockázatok felerősödtek". A jegybanki kommunikációban minden jelzőnek jelentősége van, Trichet a korábbi kamatdöntésekhez fűzött kommentárjában csak azt mondta, hogy bizonytalanok a kilátások. A "különösen" így arra utal, hogy az EKB megítélése szerint a korábbinál bizonytalanabb a fejlődés az eurózónában.

Megnyíló pénzcsapok

Az elnök a sajtótájékoztatón a pénzmennyiséget bővítő intézkedéseket jelentett be, azért, hogy enyhítsék az utóbbi napokban kialakult piaci feszültségeket a pénzpiacokon, ami a svájci frank rendkívüli erősödését is előidézte. Ennek keretében az EKB ismét elérhetővé teszi a bankok számára a válság elején bevezetett hat hónapos refinanszírozási eszközt, ez azt jelenti, hogy fix kamatozással korlátlan pénzforrást biztosít.

Az elnök nem nyilatkozott arról, hogy az EKB tervez-e rendkívüli államkötvény-vásárlásokat a kötvénypiacok megnyugtatása érdekében, csak annyit mondott, "teljesen transzparens módon hajtjuk végre ezeket a beavatkozásokat, minden hétfőn látják az előző heti tevékenységünket". Trichet azt azonban hozzátette, hogy nem lenne meglepve, ha a sajtótájékoztató alatt a piacon a befektetők valamilyen lépést látnának. A Reuters hírügynökségnek állampapír-kereskedők csütörtök délután - Trichet beszéde után - azt mondták, az EKB ír és portugál kötvényeket vásárolt a piacon.

Többet vártak a piaci szereplők

Csütörtök délután pesszimista hangulat uralkodott el a pénzpiacokon, az euró gyengült a dollárral és a svájci frankkal szemben is, ez pedig azt jelzi, hogy a befektetőket nem nyugtatta meg az EKB elnöke. Kovács Mátyás, a Raiffeisen szakértője szerint a piaci borúlátás azzal magyarázható, hogy Trichet lassú fellendülésre utaló szavai miatt a közeljövőben nem várható kamatemelés, ez pedig kedvezőtlen az euró szempontjából. A Marketwatch amerikai online üzleti újság és a Reuters hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta, bár a piacon sokan számítottak arra, hogy az EKB spanyol és olasz államkötvények vásárlását jelenti be, de erre nem került sor. Emiatt a befektetők továbbra is az eurózóna adósságválságának súlyosbodásától tartanak, és a biztonságosnak tartott eszközökbe menekülnek, ami a frank és az arany árfolyamának emelkedésével jár. Marie Diron, az Ernst & Young Eurozone Forecast előrejelzéseket készítő cég vezető tanácsadója a Marketwatchnak azt mondta, hogy a likviditáskezelő intézkedések rövid távon jelentenek megoldást, de nem oldják meg a válságot.

Kovács Mátyás azt is elmondta, hogy az EKB ugyan nem jelentett be spanyol és olasz kötvényvásárlásokat annak érdekében, hogy letörje a hozamokat, de Trichet azonban jelezte, nincs vége a kötvényvásárlási programnak, és az EKB jelen van a piacokon. A szakértő szerint, ha tovább emelkednek az olasz és a spanyol kötvényhozamok, akkor várhatóan az EKB kénytelen lesz beavatkozni vásárlásokkal, különben Olaszország képtelen lesz kezelni az óriási adósságát.

Erre a kockázatra figyelmeztettek csütörtökön az egyik londoni gazdasági kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői, akik szerint Olaszországban a GDP-hez mért adósságállomány 128 százalékos, ha az olasz államkötvények hozama továbbra is hat százalék körül marad és a gazdasági növekedés nem idnul meg, akkor az adósságállomány 150 százalékra növekedhet 2017-ig.

A cég előrejelzése szerint ráadásul az olasz gazdaság növekedése "olyan vérszegény", hogy ha az olasz hitelköltségek vissza is süllyednének 4 százalékra, az adósságráta akkor is 123 százalék lenne 2018-ban. A CEBR szakértői szerint 7 százalék körüli az a kritikus kötvényhozam, amely felett a régiós országok adósságpozíciója fenntarthatatlanná válik, mivel a dél-európai növekedési ütemek alacsonyak, ezért 4-5 százalékos hozamok mellett lehetne törleszteni rendben az adósságot.