Az európaiak többsége szerint az eurózóna túl van a nehezén

Napozók a londoni Clapham Common parkban, ahol Vilmos herceg esküvője alatt hátizsákos kemping lesz
Vágólapra másolva!
A dánok, az osztrákok és az észtek több mint hatvan százaléka bízik abban, hogy Európa megerősödve kerül ki a válságból, a portugálok és a görögök többsége szerint azonban "még csak most jön a feketeleves" - derül ki az Eurobarométer felméréséből. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke szerint az emberek elhiszik, hogy Európa a gyógyulás útjára lépett.
Vágólapra másolva!

Egyre több európai gondolja úgy, hogy a válság nehezén már túl van - idézte az Európai Bizottság csütörtöki közleménye a tavaszi Eurobarométert. Az Európai Unió által félévente elvégzett közvélemény-kutatás legújabb eredményei azt mutatják, hogy az európaiak 43 százaléka szerint a válság munkaerőpiaci hatása már elérte a tetőpontját. Ez az arány egy százalékponttal több, mint a 2010-es, és 15 százalékponttal több, mint a 2009-ben mért adat.

A felmérésből az is kiderült, hogy tízből nyolcan támogatják a szorosabb európai gazdasági együttműködést a válság hatékony kezelése, illetve a jövőbeni problémák elkerülése érdekében.

"Az Eurobarométer legutóbbi közvélemény-kutatása megerősíti, hogy az Európai Unió fokozatosan maga mögött hagyja a válságot" - mondta Viviane Reding, a bizottság alelnöke. "Az emberek elhiszik, hogy az EU hatékony eszközökkel lép fel a válsággal szemben, és hogy a gyógyulás útjára léptünk."

"A felmérés azt mutatja, az emberek többsége hisz abban, hogy az EU jelenleg jó irányba halad" - tette hozzá Reding, aki szerint ha "mindenki felelősen cselekszik, jó esély van rá, hogy Európa megerősödve kerül ki a válságból".

Bár az általános trend növekvő, vannak különbségek a továbbra is gazdasági nehézségekkel szembesülő déli országok, valamint a tehetősebb tagállamok között. Dániában, Észtországban és Ausztriában az emberek több mint 60 százaléka bizakodó, míg Portugáliában 80, Görögországban pedig 78 százalék véli úgy, hogy még csak most jön a feketeleves.

Az uniós polgárok továbbra is az EU-t tartják a gazdasági válság kezelésében a leghatékonyabb szereplőnek. Ezen a téren az EU 22 százalékkal - a tavalyinál 1 százalékponttal kevesebbel - az első helyen áll, míg a nemzeti kormányok 20 százalékkal a másodikak. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet (G20) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyet cserélt: az IMF idén 15 százalékkal a harmadik, míg a G20 14 százalékkal a negyedik lett. A közvélemény-kutatáshoz összesen 31 769 embert kérdeztek meg a 27 uniós tagállamban és a tagjelölt országokban.