Ügyészek vizsgálódnak a Moody's és az S&P milánói irodáiban

Vágólapra másolva!
Iratokat foglalt le az olasz ügyészség a Moody's és a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő cégek milánói irodáiban, mert felmerült a gyanú, hogy a két cég eladási hullámot generált az olasz részvénypiacokon. Az S&P és a Moody's  szerint a gyanú alaptalan.
Vágólapra másolva!

Fogyasztóvédő csoportok panasza alapján ügyészek indítottak vizsgálatot a világ két vezető hitelminősítője, a Moody's és a Standard and Poor's ellen, azzal a váddal, hogy a cégek "abnormális" turbulenciát okoztak az olasz részvénypiacokon.

A két hitelminősítő milánói irodáiban az ügyészség iratokat foglalt le, és felkérték a Consob piacfelügyeletet, hogy szolgáltasson dokumentumokat a két cég olaszországi bejegyzésével kapcsolatban - írja a Reuters hírügynökség.

Az első panaszt a fogyasztóvédők a Moody's ellen nyújtották be, miután a cég tavaly májusban jelentést közölt arról, hogy a görög válság hogyan érintheti az olasz bankokat.

Az S&P ellen az után léptek fel a fogyasztóvédők, hogy a hitelminősítő idén májusban azzal fenyegetett, hogy hatalmas államadóssága miatt leminősíti Olaszországot.

Az ügyészek vizsgálata kiterjed arra is, hogy júliusban bizonyos tömeges részvénypiaci eladásokkal kapcsolatban felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja, illetve nem lehet-e szó célzott spekulatív támadásokról.

A Consob a múlt hónapban már felszólította a két hitelminősítőt, hogy értékeléseiket ne a napi tőzsdei kereskedés idején hozzák nyilvánosságra. Az S&P olaszországi irodája közleményben tudatta, hogy véleménye szerint a vizsgálat alaptalan. A Moody's azt közölte, hogy együttműködik az olasz hatóságokkal.