Szijjártó: Nem azért vettük a Mol-részvényeket, hogy eladjuk

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a kormány nem azért vásárolta meg a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaztól, hogy azt eladja. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nemrég azt mondta, hogy nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy ennek a részvénycsomagnak akár egy részét értékesítik.
Vágólapra másolva!

"Nem azért vettük a Mol-részvényeket, hogy eladjuk" - mondta Szijjártó Péter a HVG-nek adott interjújában. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormánynak az a célja, hogy újjáélessze a hazai ipart, és úgy véli az a helyes, ha egy regionális szinten is erős olajvállalatban tulajdonos az állam.

Július 22-én Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt nyilatkozta, hogy elképzelhető olyan helyzet, hogy 2012 elején az ország biztonságos finanszírozásához arra lesz szükség, hogy az állam értékesítse a nemrégiben szerzett Mol-pakettjének egy részét. Varga ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen. A magyar állam az idén májusban 1,88 milliárd euróért vásárolt 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Szijjártó Péter az interjúban arra a kérdésre, hogy a rekordgyenge forint miatt van-e tennivalója a kormánynak, azt mondta, hogy az azért probléma, mert devizában adósodtak el az emberek. Ez szerinte "óriási hiba, ha úgy tetszik bűn, hogy ezt hagyták, sőt ösztönözték" - fogalmazott.
A miniszterelnök szóvivője csütörtök reggel a Kossuth rádió reggeli műsorában nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a devizahitelek elterjedésének és a családosok eladósodásának okait is parlamenti testület derítse ki. Szijjártó szavai szerint a devizahiteleknek is vannak felelősei.