Gázkitermeléstől esik el a Mol által irányított INA

Vágólapra másolva!
Visszavonta a horvát kormány az INA-tól a kutatási engedélyt az ország északnyugati részén, három területen. Ezzel nagyjából 80 milliárd köbméternyi gáz kitermelési lehetőségét veszítette el a Mol irányítása alatt működő olajtársaság - közölte szombaton honlapján a Vecernji List című horvát napilap.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány újabb "csapást mért" a Molra azzal, hogy a Száva és a Dráva térségére, illetve az északnyugat-horvátországi szénhidrogénmezőkre vonatkozó kutatási engedélyt visszavonta - írja a Vecernji List című horvát napilap. Az indoklás szerint a társaság az érintett területek kilencven százalékán még meg sem kezdte a kutatási tevékenységet, amelynek márciusban lejárt a határideje.

Horvát szakértők szerint a helyzet kialakulásáért a részvények 47,26 százalékát birtokló és a céget irányító magyar Mol a felelős, "mert nem érdeke az INA növekedése", amíg nem tudja átvenni a teljes irányítást. A horvát kormány és a Mol között az irányítási jogok miatt folyik vita. Újabb ütés volt a kormány részéről az is, hogy a héten csökkentette a gazdasági társaságok által fizetendő gázárakat - olvasható a napilap cikkében.

Az INA közleményében válaszul arról írt, hogy az elmúlt néhány évben a társaság jelentős veszteséggel működött, ezért a pénzügyek és a befektetések stabilizálására, valamint az olajfinomítók korszerűsítésére, továbbá a szíriai és észak-adriai beruházásokra koncentráltak. Az idei első félévben - a tavalyi hasonló időszakhoz képest - 57,8 százalékkal növekedve, 331 millió kunát (nagyjából 12,2 milliárd forintot) fektetett be a cég, miközben 4,3 százalékkal kevesebb olajterméket és 6,8 százalékkal kisebb mennyiségű gázt termelt. A Mol külön nem kommentálta a horvát kormány lépését.

A lap egy névtelenséget kérő geológusra hivatkozva azt írta, hogy az INA által elveszített koncessziós területen becslések szerint akkora mennyiségű szénhidrogén-származék található, mint amennyit az elmúlt ötven évben összesen kitermeltek Horvátországban. Csak földgázból mintegy nyolcvan milliárd köbméterre becsülhető a felszín alatt lévő mennyiség.

A Mol 2003-ban lett az INA kisebbségi tulajdonosa, majd 2008 októberében a legnagyobb tulajdonossá vált. A következő év januárjában kötött részvényesi megállapodás alapján a Mol átvette az INA irányítását. A horvát kormány a szerződés szerint vétójoggal rendelkezik bizonyos esetekben azért, hogy biztosíthassa a nemzeti energia-ellátást, és beleszólhasson az INA stratégiai eszközeit érintő egyes döntésekbe. A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, és addig hatályos, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INA-ban.