Der Spiegel: Merkelék nem akarják megmenteni Olaszországot

Vágólapra másolva!
A német kormány egyre erőteljesebben kételkedik benne, hogy Olaszország megmenthető lenne az euróövezeti támogatási alap segítségével - írja a Der Spiegel német hetilap. Az újság úgy tudja, Németország inkább ahhoz ragaszkodik, hogy az olasz kormány takarékossági intézkedésekkel és reformokkal találja meg a kiutat a válságból.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár gazdasági szakértői elutasítják Olaszország esetleges megmentését - írja a Der Spiegel német hetilap internetes kiadása. A lap szerint a német kormány egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) segítségével megmenthető-e.

A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák, egy olyan nemzetgazdaság, mint az olasz, ugyanis túl nagy ahhoz, hogy a támogatási alapból megmenthető legyen - írja az újság a kancellár szakértőire hivatkozva.

Olaszország pénzügyi szükséglete óriási: az idézett szakértők becslése szerint a partnerországok nem tudnak garanciát vállalni a több mint 1,8 billió eurót kitevő olasz államadósságra. Németország ezért ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat.