Nem rögzíti a frank árfolyamát Svájc

svájci frank, devizahitel, forint árfolyam, adósság,
Vágólapra másolva!
A svájci gazdasági miniszter szerint nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése. A frank az elmúlt napokban nagyon megerősödött, emiatt több szakértő is felvetette a lépés szükségességét.
Vágólapra másolva!

Nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése - mondta Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere az ország közszolgálati rádiójának vasárnapi műsorában. A miniszter szerint az is kétséges, hogy negatív kamatszintek bevezetése eredménnyel járna frank erősödése elleni küzdelemben.

A frank az elmúlt időben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi valutákkal szemben a bankközi devizapiacon, miután a befektetők a világgazdasági bizonytalanságok közepette a menedékvalutának tekintett svájci fizetőeszközbe igyekeztek menekíteni vagyonukat.

A frank erősödésének megakadályozása érdekében a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán kamatcsökkentés mellett döntött. Irányadó, a háromhavi bankközi kamatlábra vonatkozó kamatcélját a korábbi 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra mérsékelte. A döntést a frank erősödésének a svájci gazdaság teljesítményére gyakorolt negatív hatásaival magyarázta a szervezet.

Azóta több szakember is a frank árfolyamának euróhoz - nem feltétlenül paritásos szinten - való rögzítése, illetve negatív kamatszintek bevezetése mellett szólalt fel. Utóbbira az 1970-es években már volt példa. A legtöbb közgazdász azonban mindkét beavatkozási formát alkalmatlannak ítéli.

Az elmúlt években súlyos kritika érte az SNB-t, amiért többször sikertelenül hajtott végre devizapiaci intervenciót. Az akciók nyomán súlyos veszteség érte az ország központi bankját.