Meredek amerikai zuhanás tette még sötétebbé a hétfőt

Vágólapra másolva!
Évek óta nem látott zuhanás történt a New York-i tőzsdén, ahol most először reagáltak a befektetők az Egyesült Államok pénteki leminősítésére. A legfontosabb európai tőzsdeindexek jókora mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni, miután az Európai Központi Bank intézkedései nem hoztak megnyugvást. A magyar mutató is jelentős gyengüléssel zárt, és a svájci frank is erősödött a forinttal szemben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn volt először alkalmuk a tőzsdéknek reagálni arra a hírre, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő a legjobb, AAA fokozatról AA+-ra módosította az Egyesült Államok besorolását. A nap végére az összkép meglehetősen borúsra alakult, miután eladási hullám jellemezte a piacokat Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is.

Különösen nagy volt a tőzsdeindexek zuhanása a New York-i tőzsdén: a Dow Jones több mint 600 ponttal esett, amihez hasonló mértékű zuhanásra utoljára 2008 decemberében volt példa, a pénzügyi válság elmélyülésének idején. A Standard & Poor's 500-as indexe több mint hat százalékponttal esett, a technológiai részvények alakulását mutató Nasdaq pedig 7 százalékot. (A hétfői eseményekről szóló híreinket itt olvashatja el.)

A tőzsdei zuhanást az sem állítota meg, hogy Barack Obama amerikai elnök is reagált az S&P pénteki döntésére, és közölte, hogy a piacok továbbra is hisznek abban, hogy az ország hitelbesorolása AAA (ezt változtatta az S&P AA+-ra). A hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy politikailag bizonytalannak látja az Egyesült Államok gazdasági kihívásainak kezelését. Azt Obama is elismerte, hogy szükség van ezeknek a problémáknak - a gyenge gazdasági növekedés és a hatalmas adósság - kezelésére.

Pánikkal kezdődött és úgy is folytatódott

Hétfőn elsőként az ázsiai tőzsdék nyitottak ki, és már ott pánikhangulat alakult ki. Ez folytatódott néhány órával később az euróoai tőzsdéken is, ahol ugyan az Európai Központi Bank ígérete, hogy olasz és spanyol államkötvényeket vásárol, megnyugtatta a piacokat, de csak átmenetileg. Ciaran O'Hagan, a Société Générale francia nagybank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) és az eurózóna tagországok nemzeti bankjai hétfőn 10 milliárd eurót meghaladó összegben vásároltak spanyol és olasz államkötvényeket. A szakértő szerint folytatni kell a vásárlásokat, annak érdekében, hogy megnyugodjanak a piacok.

Jeffrey Saut, a 275 milliárd dollárt kezelő Raymond James & Associates befektetési igazgatója a Bloombergnek telefonon adott interjújában azt mondta, "eladási pánik" van a piacokon. A világ legfontosabb részvénypiacait érintő eladási hullám miatt a frankfurti tőzsde irányadó mutatója ötszázalékos veszteséggel zárt, a londoni index 3,4, a párizsi mutató pedig 4,7 százalékkal gyengült. Budapesten sem volt jobb a helyzet, a BUX ugyanis több mint 3 százalékkal értékelődött le. Az amerikai mutatók magyar idő szeirnt este fél tízkor jelentős, 4,3-5,5 százalékos mínuszban voltak.

A kockázatkerülés miatt a devizapiacon a svájci frank erősödött. Bár hétfőn kora délelőtt a frank öt forintot veszített értékéből, később az amerikai tőzsdék nyitása után egyre rosszabb lett a befektetői hangulat a piacokon, ennek eredményeként újból meglódult az árfolyama.

Kora este a forinttal szemben 258-as szint felett új csúcsot ért el. A svájci kormány hétfői rendkívüli ülése után közölte, fenntartja eddigi devizapolitikáját, és továbbra is a közép- és hosszú távú növekedés elősegítésére törekszik, de vizsgálja az esetleges további intézkedések szükségességét. "Ezeket a megfelelő pillanatban kell megtenni, és közép- és hosszú távon érvényesülő hozadékkal kell bírniuk, nem csak rövid távú hatással" - áll a svájci kormány közleményében.

Előzmények

A zuhanás a múlt csütörtökön kezdődött, és a piaci elemzések többsége a globális gazdasági kilátások bizonytalanságával indokolta az évek óta nem látott mértékű eladási hullámot. A mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindexben, az MSCI World Indexben szereplő vállalatok piaci tőkeértéke a múlt héten 2,5 ezer milliárd dollárral csökkent.

A befektetők legnagyobb félelme az, hogy az Egyesült Államok gazdasága tovább lassul, és esetleg újabb recesszióba süllyed, ami károkat okozna a teljes világgazdaságban. Komoly aggodalmak övezik az eurózóna gazdaságát is, miután felmerült, hogy olyan nagy országok pénzügyeivel is gondok vannak, mint Olaszország és Spanyolország. Hétfőn a Reuters azt írta, az amerikai leminősítés után Franciaország lehet a következő állam, amely elveszíti AAA besorolását. A svájci UBS bank stratégái szerint "a piacok stabilizálása kulcsfontosságú a recesszió visszatérésének elkerüléséhez".