Csökken a magyar export ereje

Vágólapra másolva!
Az előző hónaphoz képest jelentősen visszaesett a magyar export, ami akár a GDP növekedésének lassulását is előrevetítheti.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint júniusban 3,1 százalékkal nőtt a kivitel és 2,6 százalékkal a behozatal a 2010 júniusi adatokhoz képest. Az éves összevetésben továbbra is növekedés mutatkozik, a májusi adathoz képest azonban jelentős a visszaesés: az export 4, az import 2,6 százalékkal mérséklődött.


Májusban még 730 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, júniusra ez 615 millió euróra csökkent. A KSH közleményében feltüntette, hogy az importadatoknál érdemes figyelembe venni, hogy az összehasonlításul szolgáló 2010 júniusában a labdarúgó világbajnokság egyszeri keresletet teremtett.


Arról is írt a közlemény, hogy a forint-euró árfolyam alakulását is figyelembe kell venni. Míg a tavaly június végét megelőző egy évben a forint 5,2 százalékkal gyengült az euróhoz és 21,3 százalékkal a dollárhoz képest az idén júniusig eltelt egy évben 5,7, illetve 19,3 százalékot erősödött az euróhoz, illetve a dollárhoz viszonyítva.


A Portfólió szerint az ipari termelés korábbi visszaesése ellenére tudott eddig növekedni az export, vagyis késve jelent meg az előbbi hatása a külkereskedelmi adatokban. Ez a Portfólió szerint arra utal, hogy a készleteket építették le a cégek, ami pedig negatívan hathat a jelenlegi negyedév GDP-adataira.