Kevesebb német és olasz turista jön Magyarországra a KSH adatai szerint

Vágólapra másolva!
A KSH legfrissebb adatai szerint idén, az első fél évben a kereskedelmi szálláshelyek 107 milliárd forintos bruttó árbevételt értek el, ami hatszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az adatok szerint csökkent a Magyarországra látogató német és olasz turisták száma, de a magyar EU-elnökség jót tett az idegenforgalomnak.
Vágólapra másolva!

Az idén az első fél évben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 3,8 százalékkal, vendégéjszakáké 2,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 6 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai H ivatal (KSH) kedden.

A belföldi vendégek száma szinte stagnált, csak 0,4 százalékkal nőtt, a külföldi vendégeké 7,7 százalékkal emelkedett az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,9 százalékkal emelkedett, míg a belföldi vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal mérséklődött.

Az első fél évében 1 millió 551 ezer külföldi vendég 4 millió 146 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 7,7, az éjszakáké pedig 5,9 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-júniusban összesen 107 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 57 milliárd forint volt. A vizsgált időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14. 076, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 5994 forint volt.


Az első fél évben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 43 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 61 százalékos szobakihasználtsági aránnyal, a négycsillagos házak 49 százalékos foglaltságot értek el.

A KSH szerint a külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül kizárólag az olasz és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők éjszakáinak száma nőtt - közölte a KSH.

Jelentős turisztikai forgalmat és bevételt generált Magyarország soros EU-elnöksége, az érkező vendégek fogadására kijelölt - négy-, illetve ötcsillagos - konferenciaszállodákban a külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 13, illetve 12 százalékkal emelkedett.
Az időszak alatt a kereskedelmi szálláshelyeken 1 millió 677 ezer belföldi vendég 3 millió 749 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt stagnált 2010 január-júniusához képest.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011 megfigyelt időszakában mind a külföldi, mind a belföldi vendégeknél 2,3 százalékkal esett vissza. A gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlen képet mutatott az év első felében.