Súlyos esést várnak európai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
A tőzsdéken folytatódik a napok óta tartót süllyedés, az olaj ára is csökken, míg a befektetők által menekülési célpontként kezelt arany és svájci frank azonban erősödik.
Vágólapra másolva!

A londoni és a párizsi tőzsde indexe egyaránt 5,3 százalékkal kezdheti a keddi kereskedést, a frankfurti mutató pedig 5,6 százalékos veszteséggel kezdheti a keddi kereskedést az MTI által idézett, meg nem nevezett elemzők előrejelzése szerint.

Ha beválik az elemzők jóslata, akkor folytatódik az árfolyamzuhanás a tőzsdéken: kedden a tokiói tőzsde mutatója és a hongkongi index komoly vezsteséget volt kénytelen elkönyvelni, miután hétfőn az európai és az amerikai tőzsdék is kiábrándítóan szerepeltek. A Wall Streeten az indexek folyamatosan estek, a harminc amerikai nagyvállalat részényeinek mozgását jelző Dow Jones Industrial Average történetének hatodik egy napon belüli veszteségét szenvedte el 5,55 százalékos eséssel. A mutató tavaly november óta az első alkalommal került a 11 ezer pontos határ alá, és utoljára 2008. december 1-én, a pénzügyi válság legrosszabb időszakában szenvedett el a mostanihoz mérhető esést.

Az olajárak zuhannak a világgazdasági fellendüléssel és így az olajkereslet alakulásával szemben felmerült befektetői kételyek miatt. Az európai kereskedési nap kezdete előtt az amerikai könnyűolaj (WTI) nyersolaj jegyzése 78,44 dollár volt, ami 3,5 százalékos csökkenést jelent a hétfői amerikai záráshoz képest. Az Európában használt Brent nyersolaj árfolyama 2,1 százalékkal 101,58 dollárra mérséklődött. A borúlátó hangulatban a befektetők a legbiztonságosabbnak tartott eszközökbe menekítik a pénzüket, ilyen a forinttal szemben kedden hajnalban új rekordot döntő svájci frank mellett az arany, amelynek unciánkénti árfolyama kedden reggel hét órakor 1753,48 dollár volt, ez pedig 2,11 százalékkal haladja meg a hétfői záráskor feljegyzett árfolyamot.