"Nincs olyan, hogy nincs lejjebb" - folytatódik a tőzsdei zuhanás

tőzsdeválság, gazdasági válság, tőzsdekrízis, Sydney
Vágólapra másolva!
Kedd délelőtt sem csillapodott a múlt hét végén beindult nemzetközi tőzsdeválság. Az európai tőzsdéken öt százalék feletti esések is voltak, hosszú ideig a pesti tőzsde is ekkora csökkenést mutatott. Közben a svájci frank árfolyama folytatta száguldását és már a 264 forint feletti szinten is járt. A déli órák aztán némi enyhülést hoztak az európai tőzsdéken, van olyan mutatók, amelyik pozitívba fordult, de a BUX továbbra is mínuszban áll.
Vágólapra másolva!

A hétfői amerikai esés után kedden folytatódott az európai tőzsdemutatók zuhanása, majd dél körül elkezdtek megnyugodni a piacok. A kereskedés elején némi nyugalom mutatkozott a piacokon, amit óriási zuhanások követtek, aBudapesti Értéktőzsde 5, a német DAX 6,5, a francia CAC 40 3,7, a londoni FTSE 100 3,8 százaléknál is nagyobb visszaesésnél is járt délelőtt. Déli egy óra előtt azonban több európai tőzsde is nagyon enyhe emelkedésbe váltott, miközben a német és magyar mutatók továbbra is negatívban maradtak.

264 forint felett a frank

A nyugtalan piac a svájci frank árfolyamában is meglátszott. A frank délelőtt egyre közelebb került ahhoz, hogy ugyanannyit érjen, mint az euró (ezt az állapotot hívják paritásnak), kedd délelőtt 1,05-1,08 frankot ért a közös pénz. A frank a forinttal szemben is komoly erősödést mutatott, majd a dél körüli pozitívabb hangulatban a 260 forintos szint alá is süllyedt.
Alig több mint egy hónappal ezelőtt, július elején még 210 és 220 forint között mozgott a frank árfolyama a devizapiacon, igaz, korábban 228 forintnál is járt. A múlt hónap elején az euró jegyzése 265, a dollár 182 forintba került. Azóta az a piacokon eladási hullámot generáló európai és amerikai adósságválság, illetve az Egyesült Államok magyar idő szerint szombat hajnali leminősítése miatt jelentősen erősödött a frank.

Kedden 264 forint feletti szinten új csúcsot ért el, azaz valamivel több mint egy hónap alatt több mint negyven forinttal emelkedett az árfolyam. Az euró és a dollár is erősödött, de jóval kisebb mértékben, előbbit kedd délelőtt 275-277, a utóbbit 193-195 forint körül jegyezték. A frank forinttal szembeni erősödésében szerepet játszik, hogy a kockázatos befektetéseket kerülő piacon a magyar kockázati megítélés romlott keddre. A Bloomberg adatai szerint a magyar cds (az államcsődre kötött biztosítás felára) körülbelül 10 ponttal 415 pontra emelkedett.

Nincs új rossz hír, de az esés maradt

A délelőtt újra esésbe forduló tőzsdei mutatók mögött nem volt érdemi befolyásoló hír vagy közölt adat - értettek egyet az [origo] által megkeresett piaci szakértők. Két adat jelent meg, amely elmaradt a piaci várakozásoktól: a brit feldolgozóipar és a német export is kedvezőtlenebben alakult a vártnál, ezzel azt az üzenetet küldve a befektetőknek, hogy a brit és német gazdaság kissé rosszabb állapotban van a vártnál, de ez önmagában nem rengette volna meg a piacokat.

Kuti Ákos, az Equilor részvényelemzője szerint a brit adat azokat a félelmeket erősíti, hogy a fejlett gazdaságok beragadnak, nem lesznek képesek növekedésbe fordulni. A recesszió és az államadósság határozza meg a befektetők gondolatait, akik "kapva kapnak az alkalmon, hogy távozzanak a piacokról". A részvényelemző szerint a hétfői és keddi esésben szerepe lehet, hogy a nagy alapok befektetési döntései több nap alatt futnak át, ezért a múlt heti esésekre adott reakciók egy része csak ezen a héten jelenik meg a tőzsdéken.

Az óriási zuhanásokban az is szerepet játszott, hogy a kereskedés egy része "gépesített", vagyis bizonyos szintek elérésekor újabb és újabb eladók lépnek be a piacra automatikusan, ezzel lejjebb szorítva a részvényárakat - vélte Herczenik Ákos, a Raiffeisen részvényelemzője. A különböző hatások összeadódnak, ez okozza, hogy már nyolc napja esnek az európai tőzsdeindexek, amire 2003 óta nem volt példa. "2008-ban láttuk, hogy nincs olyan, hogy nincsen lejjebb" - mondta Herczenik Ákos.

"A mozgatórugók nem változtak az elmúlt napokhoz képest, egyedül az esés hevessége volt figyelemre méltó" - tette hozzá Kuti Ákos, aki szerint a kiútnak alapvetően két módja lehetséges: vagy önmagától tisztul a piac, vagy a politikai döntéshozók akár látszatintézkedésekkel beavatkoznak.

Este beszél a FED elnöke

Az európai tőzsdék augusztus eleje óta nagy mértékben visszaestek. A nagy tőzsdék közül a német DAX 18, francia CAC40 17, londoni FTSE100 14, magyar BUX pedig 15 százalékkal gyengült. Herczenik Ákos szerint az okozza a német mutató kiemelkedését a visszaesésben, hogy "az európai fellendülésre fogadó" befektetők eddig a német piacon vásároltak többet, így a kiábrándulásnál ezen a piacon adnak is el. Kuti Ákos szerint emellett az is szerepet játszhat, hogy a befektetők egyre kevésbé hiszik el, hogy a német gazdaság képes lesz finanszírozni az adósságválságban vergődő tagállamokat.

Magyar idő szerint este negyed kilenckor tart sajtótájékoztatót Ben Bernanke amerikai jegybankelnök, a szakértők szerint azonban sok újat nem mond majd. Szerintük egy újabb pénzpumpálás, vagyis a pénzmennyiség növelése nem jön most szóba, inkább a kamat alacsonyan tartásáról, és a hitelezésből visszaérkező pénzek visszaforgatásáról beszélhet majd Bernanke. "Se nem tudják, se nem akarják ellőni a puskaport" - vélte Kuti Ákos. Herczenik Ákos szerint annyi elvárható lenne a jegybankelnöktől, hogy az amerikai gazdaság állapotáról fogalmazzon meg véleményt.