Bankszövetség: Az erős frank ellenére stabil a magyar bankrendszer

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint a megerősödött svájci frank nehéz helyzetbe hozhatja ugyan a devizában eladósodott magyarokat, de bízik abban, hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a terheket. Müller János szerint a magyar bankrendszer "ütésálló" és stabil.
Vágólapra másolva!

A magyar bankrendszer a bankadó és minden, a válság okozta baj ellenére stabil, ahogyan a tulajdonosi háttere is, de terhelhetőségének vannak határai - mondta a napok óta tartó erőteljes forintgyengülésről a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek.

A svájci frank kedden éjszaka új történelmi árfolyamrekordot állított be 273,43 forinton. Szerdán a frank árfolyama a nap túlnyomó részében 262-264 forint között mozgott, majd délután átmenetileg 268 forint közelébe emelkedett, röviddel 18 óra után pedig 265,95 forinton jegyezték.

A megerősödött frank nehéz helyzetbe hozhatja a túlnyomórészt svájci frankban eladósodott magyar lakossági hiteladósokat, a nem fizető hitelek állományának emelkedése tovább ronthatja a hitelintézetek eredményességét, és ezen keresztül gyengítheti tőkehelyzetüket.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb magyar lakossági hitelintézet, az OTP Bank az összeurópai stresszteszten alig egy hónapja az egyik legjobb helyezést érte el. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig - szélsőséges helyzetet feltételezve - 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájcifrank-árfolyam mellett vizsgálta a bankrendszer stressztűrő képességét, és stabilnak találta.

A vezető tanácsadó bízik abban, hogy a bankrendszer "ütésálló", hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a devizahitelesek egy részének kiszolgáltatottságát, és abban is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a svájci jegybank intézkedései valamiféle megnyugvást hoznak a piacokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a bankrendszer erős, és normálisan tud működni, a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy a bankrendszer terhelhetőségének is vannak határai.