Saját fixárfolyamos programot indít az OTP a devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
Az OTP az állami árfolyamrögzítési program indulásával párhuzamosan saját fixárfolyamos ajánlatot is kialakított. A bank programjában nem 180 hanem 200 forintos frankárfolyamon törleszthetnek a devizahitelesek.
Vágólapra másolva!

Pénteken indul a kormány árfolyamrögzítési progmja, aminek keretében a devizahitelesek három éven keresztül rögzített árfolyamon fizethetik törlesztőrészleteiket. Gresa István, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Korábban is voltak ilyen lehetőségek a legtöbb banknál, ahogy az OTP-nél is, ezeknek az adósvédelmi programoknak a célja, hogy a fizetési késedelembe eső ügyfeleknek könnyítést biztosítson. A banknál 009-ben indult programban eddig több mint tízezren vettek részt.

Az OTP a törvény szerint igénybe vehető árfolyamrögzítést lehetővé teszi az ügyfelek számára, de elindítja a saját árfolyamrögzítési konstrukcióját is. A legfontosabb különbség az állami program paramétereihez képest, hogy a rögzített árfolyam a frank esetében 200 forint, az euróhitelnél 265 forint, a jenhitelnél pedig 2,2 forint. (Az állami programban 180, 250 és 2 forint a fix árfolyam.) Az OTP árfolyamrögzítésre szóló ajánlata az állami lehetőséghez hasonlóan három évre szól.

"Nem csodafegyver"

Aki az OTP saját programját választja, annak kevesebb maradvány halmozódik fel a program lejárta utánra. Gresa közölte, hogy az OTP konstrukcióját az államival szemben nem 2011 december végéig, hanem 2012 március végéig lehet igényelni. Az OTP által kínált konstrukció igénylő adósok az árfolyamrögzítés harminchat hónapja alatt nem kérhetnek újabb hitelt a banktól. Az árfolyamrögzítés lejárta után a hitelt az aktuális piaci árfolyamon, vagyis az eredeti feltételeknek megfelelősen kell törleszteni. A havi törlesztésen felül meg kell kezdeni az árfolyamrögíztés időszakában az aktuális és rögzített árfolyam különségéből esetlegesen felhalmozódó összeget.

"Az árfolyamrögíztés nem csodafegyver" - közölte Gresa István és hozzátette: ez a megoldás arra való, hogy az extrém magas árfolyamemelkedések ne jelentsenek kifizethetetlen terhet az adósoknak, de az árfolyammozgások miatt elképzelhető, hogy a tartozás megemelkedik. A növekményt az az árfolyamrögíztés után kell kifizetni törlesztőrészlet emelkedésén keresztül vagy a futamidő meghosszabbításával.