Közlekedési és innovációs programokban nőtt az érdeklődés a Széchenyi-terv iránt

Vágólapra másolva!
Harmadszorra fordult elő, hogy egy hét alatt ötszáznál több pályázat érkezett a Széchenyi-terv programjaiban egy hét alatt - közölte Molnár Ágnes államtitkár.
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz pályázat érkezett egyetlen hét alatt az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) programjaira, ami azt mutatja, hogy tovább élénkül a pályázói aktivitás - mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára.

Molnár Ágnes a Sziget Fesztiválon tett látogatásán újságíróknak elmondta: az elmúlt héten 520 pályázat érkezett, ami jelentős szám, tekintve hogy az ÚSZT indulása óta eddig csupán kétszer haladta meg a heti pályázatok száma az ötszázat.

A tendencia arra utal, hogy az ÚSZT eléri célját, az előző kormányok nyolc évi tétlenkedése után van végre terv, amely megadja a lendületet a kis- és középvállalkozói szektor megerősítéséhez, és hozzájárul a munkahelyteremtéshez - tette hozzá.

Rekord számú pályázatot adtak be a közlekedésfejlesztési programra. A legtöbben a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztését célzó kiírásokra jelentkeztek. Ugyancsak rekord mennyiségű pályamű érkezett a tudomány-innováció programra, amelynek keretében elsősorban vállalatok technológiai innovációjához kértek támogatást a pályázók - mondta az államtitkár.

Kifejtette, az uniós támogatások területén a "mindenfajta programot és stratégiai alapot nélkülöző forrásfelhasználás" volt a jellemző az elmúlt időszakban. "Ezt mi gyökeresen szeretnénk megváltoztatni, ezért az utóbbi egy év munkája már erről szólt" - hangsúlyozta.

A jövőben a megyei önkormányzatok lesznek a fejlesztéspolitika legfőbb szereplői, a helyi fejlesztések "gazdái". A minisztérium e 19 "megyei fejlesztési gazdával" kíván kialakítani új rendszert, amelynek alapján jól tervezhető, ütemezhető és fenntartható fejlesztéseket lehet végrehajtani, és fel lehet számolni az elmúlt időszakban kialakult nehézkes, túlzottan bonyolult pályázati rendszert - mondta.