Több gazda kaphat kárenyhítést egy készülő törvény alapján

Vágólapra másolva!
Januártól új kárenyhítési rendszert vezet be a készülő agrárkár-enyhítési törvény. A szakállamtitkár szerint bővül a kárenyhítésre jogosultak köre.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrárkár-enyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben részt vevők bázisát - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György a bonyhádi XV. Állattenyésztési és Állategészségügyi Tanácskozáson elmondta, "úgy látjuk, hogy a jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-től új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre".

A tárcaközi egyeztetés alatt álló törvényjavaslatról az államtitkár kifejtette: kétpilléres rendszert dolgoznak ki. Az első pillért a termelők és az állam befizetése adja. A tervezet szerint az egyik legfontosabb változás, hogy szántóföld esetében tíz hektár felett az őstermelőknek is kötelező lesz csatlakozni a rendszerhez, az ültetvények esetében pedig egy hektárnál kisebb területet művelők is dönthetnek a csatlakozásról.

Czerván György jelezte: a hozzájárulás összegét minimálisan emelik. A rendszer másik pillérét üzleti biztosítók bevonásával tervezik létrehozni, s európai uniós forrásokat kívánnak bevonni a biztosítási díj támogatásához. Az elképzelések szerint negyvenszázalékos támogatásról lehet szó.

A VM államtitkára hozzátette: így lényegesen több forrás állna rendelkezésre az elemi károk enyhítésére. A mostani négymilliárd forint, amelynek felét a termelők, felét az állam fizette be, akár meg is duplázódhat - mondta Czerván György.