Fészekrakó hitellel is kérhető az árfolyamrögzítés a kormány szerint

Devizahitel, svájci frank, hitel devizanemének árfolyamrögzítését lehet kérni a 2011. augusztus 12-én induló állami otthonvédelmi program keretében
Vágólapra másolva!
A Fészekrakó hitel nem minősül fizetéskönnyítő programnak, aki tehát megfelel a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény többi feltételének is, élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével - derül ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság hétfői állásfoglalásából.
Vágólapra másolva!

"A Fészekrakó hitel állami kezesség biztosításával segíti elő a fiatalok részére a nagyobb összegű lakáscélú kölcsön igénybevételét. Az állam készfizető kezességet vállal a hitelnek a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100 százalékáig. A fészekrakó hitel ezért nem minősül - a 2011. évi LXXV. törvényben meghatározott - fizetéskönnyítő programnak" - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.

Az RTL Klub Híradója péntek este számolt be arról, hogy a Fészekrakó hitellel rendelkezők árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmeit több hitelintézet nem fogadja be. Az OTP Bank hétfőn közölte: "a vonatkozó jogszabály felsorolja, hogy pontosan milyen konstrukciókra alkalmazható az árfolyamrögzítés, ezen konstrukciók között azonban a Fészekrakó nem szerepel. Az OTP Bank a maga részéről üdvözölné, ha egy jogszabály-módosítás lehetővé tenné a Fészekrakó hitel esetében is az árfolyamrögzítés választását".

Az FHB honlapján a programra való jelentkezés befogadási feltételei között szerepel: ha "a devizakölcsön nem érintett Fészekrakó támogatással". A K&H ugyanakkor befogadja a Fészekrakó hiteleket is.

A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők augusztus 12. óta kérhetik írásban bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését. Ennek lényege, hogy 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják a törlesztőrészleteket, a svájcifrankalapú hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japánjenalapúakét 100 jen/200 forinttal. A törlesztőrészletben jelentkező különbséget forint-jelzáloghitellé alakítják a bankok, ennek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni. A törlesztőrészletek a rögzített árfolyamos időszak letelte után sem emelkedhetnek 15 százaléknál nagyobb mértékben, amit a futamidő megnyújtásával érnek el

Az árfolyamrögzítéssel a jogszabály szerint azok élhetnek, akiknek a devizaalapú kölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot; akik nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a devizakölcsön végső lejárata 2014. december 31-ét követő időpont; a fedezetül szolgáló, zálogjoggal terhelt lakóingatlan pénzügyi intézmény által meghatározott forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot; a zálogtárgyra vezetett végrehajtás nincs folyamatban.

Az [origo] árfolyamrögzítésről szóló cikkeit itt találja.