Évekig hiába hirdette műemlék ingatlanait a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt., ezért úgy döntött, inkább bérlőt vagy fejlesztőt keres rájuk - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Tavaly mintegy tízmilliárd forint bevételt remélt a fővárosi ingatlanok eladásából a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.), de az ingatlanokat nem sikerült értékesíteni.

A kéthely-sáripusztai, a tordasi és a szőlősgyöröki kastély leendő bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatja meg a funkciót, az előírásoknak megfelelően alakíthatja rezidenciává, kastélyszállóvá, konferencia- és wellnessközponttá, alapítványi iskolává, vadászközponttá vagy egészségcentrummá az épületeket - írja a lap.

A budai Jurányi utcai iskolánál szintén csak az előírások jelentik a kötöttségeket, a bérbeadó további korlátokat nem állít, a kiírás az irodai, oktatási intézményi vagy diákszállás funkciókat említi.

A működtetéshez szükséges felújításnál a bérlőt, fejlesztőt ugyanazok a műemléki előírások kötik, mint a tulajdonjog megszerzőjét, egyébként is legalább 50-100 éves konstrukciók jöhetnek szóba - mondta a Napi Gazdaságnak Baross Pál, a BFVK Zrt. igazgatótanácsának elnöke, aki szerint el kell kerülni a Balettintézet-szindrómát, mert hiába is találnának vevőt a műemlékekre, ha az új tulajdonos nem teljesíti a helyreállítási kötelezettségeket.