Újraindul az ócsai konvektorgyár

Vágólapra másolva!
Várhatóan szeptember elsején megkezdődik a termelés a FÉG ócsai konvektorgyárában, miután az MPF Holding megegyezett a felszámolóval a gyár kibérléséről. A dolgozók egy része már hétfőn megkezdte a munkát.
Vágólapra másolva!

Több hónapos kihagyás után hétfőtől ismét dolgoznak a felszámolás alatt álló FÉG ócsai konvektorgyárában, miután az MPF Holding, a cég legnagyobb hitelezője megegyezett a felszámolóval az üzem kibérléséről - közölte a holding tulajdonosa hétfőn.

Felcsuti Zsolt az MTI-vel közölte, hogy az MPF már akkor jelezte bérlési szándékát, amikor a FÉG Konvektorgyártó Zrt. ellen végrehajtás indult, mivel a cég közel kétmilliárdos hitelt nem tudott visszafizetni, és az adóhatóságnak is több százmillió forinttal tartozott. A gyárban májusban lekapcsolták a villanyt és a gázt, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF csoport többször is felajánlotta, hogy folytatná a termelést, tovább üzemeltetné a gyárat, és átvenné az ott dolgozók egy részét. A holding tulajdonosa azt is megígérte, hogy rendezné az ócsai üzem dolgozóinak elmaradt, jogos követeléseit.

A FÉG vezetői elzárkóztak az ajánlat elől, így a nyár közepén megindult a felszámolási eljárás a cég ellen - mondta az MTI-nek Felcsuti Zsolt. Az MPF tulajdonosa szerint a felszámoló megkezdte a bérgarancia-alapból a ki nem fizetett bérek és végkielégítések fedezetére szolgáló összeg levonását, ezzel egy időben megállapodott az MPF-fel a gyár bérléséről, illetve a termelés folytatásáról.

A megállapodásnak köszönhetően a dolgozók egy része augusztus 15-én felvehette a munkát. Az újra munkába állók feladata a termelés előkészítése és a gépek karbantartása lesz. Várhatóan szeptember elsején megkezdődik a termelés, majd a dolgozói létszám további bővítése - mondta Felcsuti Zsolt.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója. Éves forgalma korábban 6-7 milliárd forint volt. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot.