Eddig 22 milliárd euróba került Európának, hogy megnyugtassa a piacokat

Vágólapra másolva!
A múlt héten 22 milliárd euróért vásárolt európai országok állampapírjaiból az Európai Központi Bank, hogy a piaci pánikot csillapítsa. Ebből a pénzből nemcsak olasz és spanyol, de ír és görög kötvények vásárlására is jutott. Több elemző szerint az EKB százmilliárd euróig meg sem áll az állampapírvásárlással.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) 22 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket az elmúlt héten - közölte a szervezet rendes heti tájékoztatójában hétfőn. A jelentés azokat az ügyleteket tartalmazza, amelyeket az előző héten zárt le az EKB, így azokat az augusztus 4-5-i portugál és ír államkötvény-vásárlásokat is, amelyek az előző heti közleményben még nem jelentek meg. Az adat azonban vélhetően nem tartalmazza az augusztus 11-én és 12-én, múlt csütörtökön, illetve pénteken megindított esetleges tranzakciókat.

Egy vasárnap késő esti rendkívüli tanácskozáson döntöttek róla

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet a bank augusztus 4-i kamatdöntő ülése után jelentette be, hogy újraindítja állampapír-vásárlási programját a másodlagos piacon. (Az elsődleges piacon az egyes államok bocsátanak ki állampapírokat és -kötvényeket, azokat megveszik a befektetők, a másodlagos piac pedig azt takarja, hogy a befektetők egymás között ezekkel az értékpapírokkal kereskednek.) Az EKB a déli EU-országok állampapír-piacain kezdődött zavarokat igyekezett csillapítani a közbelépésével (előtte 18 hétig nem avatkozott be a központi bank a másodlagos piacon), azonban a piacokat nem nyugtatta meg a hír, mivel az MTI által idézett állampapír-piaci kereskedők arról számoltak be, hogy a szervezet csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt. Augusztus 5-én, európai idő szerint késő este a Standard&Poor's aztán leminősítette az Egyesült Államokat, ezzel olajat öntött a tűzre az ideges piaci környezetben. Az EKB kormányzótanácsa rá két napra, vasárnap este rendkívüli ülést tartott, ahol határoztak arról, hogy a másodlagos állampapír-piacon olasz és spanyol kötvényeket is vásárolni fog az EKB.

A döntés és a lépés hatásosnak bizonyult, hétfőn, augusztus 8-án az olasz és spanyol állampapíroknál hozamcsökkenés következett be, ami a megnyugvás jele, mert az állampapírok árfolyama nem esett tovább. A múlt hét egészét tekintve a hozamok 1 százalékponttal, 5 százalékra mérséklődtek, ezzel olcsóbbá vált az országok finanszírozása, emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.

100-170 milliárd euróig meg sem áll az EKB elemzői becslések szerint

Az EKB eddig nem árulta el, hogy mennyi pénzt költött a múlt heti akcióban. A befektetők az adat megjelenése előtt találgattak az összegről. A Bloomberg által megkérdezett 19 közgazdász és állampapír-stratéga konszenzusa szerint tizenöt milliárd eurónyi olasz és spanyol kötvényt vásárolhatott az EKB. A becsléseknek azonban nagy a szórása, van, aki ötmilliárd euróra gondolt, és van, aki szerint ötvenmilliárd eurót emésztett fel a múlt heti projekt.

Érdekesség, hogy amint arra a Bloomberg felhívja a figyelmet, tavaly májusban, amikor a görög állampapírok piacán hasonló programot indított az Európai Központi Bank, mert a piacok igen bizalmatlanná váltak az ország finanszírozhatóságát illetően, és a hozamok elszálltak, akkor az EKB egy hét alatt 16,5 milliárd eurót költött, többet, mint amennyit most becsültek a megkérdezett elemzők. Bő egy éve 12,5 százalékról sikerült 7,2 százalékra leszorítani az EKB közbeavatkozásával is a görög tízéves kötvényhozamot, de az mostanra 15 százalék közelébe emelkedett vissza. (Görögország számára az euróövezeti országok és az IMF idén július közepén egy újabb mentőcsomagot állítottak össze, mert az ország ilyen hozamok mellett nem tudja finanszírozni önmagát.)

Az EKB mostani akciója vélhetően nem ért véget, a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint az EKB a bejelentést követő három hétben összesen 170 milliárd euró értékben vásárolhat olasz és spanyol államkötvényeket. Ez a kibocsátott olasz és spanyol papírok kilenc százalékát tenné ki. Az előző év májusában az EKB hasonló arányban, 40,5 milliárd eurónyi görög, ír és portugál kötvényt vásárolt - emlékeztet a bankház. Az RBC Capital Markets vezető stratégája, Peter Schaffrik is azon a véleményen van, hogy az EKB-nek legalább százmilliárd eurót el kell költenie az olasz és spanyol állampapírok piacán ahhoz, hogy stabilitást teremtsen, és visszatérjen a piacra a bizalom.