A svájci frank megugró árfolyama miatt korábban sosem látott szintre emelkedett a hitelátvállalással kínált használt autók száma, amelyek átvételéért tulajdonosaik sok esetben fizetni is készek a vevőnek - írta a Használtautó.hu internetes szakportál.

Tavaly ilyenkor még 150-nél kevesebb, jelenleg már több mint 1700 hitelátvállalással kínált személygépkocsi található a használtautó-kereskedelemmel foglalkozó Használtautó.hu közvetítő portálon. Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent ezeknek az autóknak az átlagos vételára is: a tavaly csaknem hárommillió forintos szintről mára 1,6 millió forintra esett vissza.

Az áresés három tényezőnek is betudható. Egyrészt a kínálatban a korábbinál nagyobb arányban jelennek meg az alacsonyabb kategóriákba sorolt autók, ami azt jelzi, hogy sokaknál a korábban csupán néhány tízezer forintra rúgó havi törlesztőrészletek nagysága is elérte a kritikus szintet. Másrészt a tartozás növekvő összege automatikusan csökkenti ugyanannak az autónak a piaci értékét. Nem utolsósorban pedig a megnövekvő kínálat önmagában is lefelé nyomja az árakat - magyarázta a Használtautó.hu ügyvezetője, Szemes Árpád.

Nagyon sok hirdetésben tűnik fel a "sürgősen eladó" kifejezés, és egyre gyakoribb az is, hogy - mivel az autó értéke már nem fedezi a még törlesztésre váró összeget - az eladó plusz féléves, sőt egyéves törlesztőrészletet is elvállal, vagy azonnal készpénzben kifizet több százezer forintot a vevőnek.

A hitelátruházáshoz szükség van a finanszírozó pénzintézet hozzájárulására is. Ilyen esetekben az új tulajdonos nevére új szerződést kötnek, amelynek feltételei nagy eséllyel alacsonyabb önrészről és ebből is következően magasabb törlesztőrészletről szólnak.

Szemes Árpád arra számít, hogy ősszel lényegesen tovább növekszik majd a bankok által eladásra kínált autók száma, illetve a finanszírozott használt autót kínáló magánszemélyek köre is.