Egyre bizonytalanabb a görög mentőcsomag szlovák jóváhagyása

Iveta Radicová, Radicova, Radičová, jobbközép Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt, SDKU, SDKÚ, leendő szlovák miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A szlovák kormányfő nem tudott megegyezni a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer vezetőjével, így semmi biztosíték nincs arra, hogy a szlovák parlament megszavazza az új görög mentőcsomagot és a pénzügyi stabilitási mechanizmust.
Vágólapra másolva!

Nincs garancia arra, hogy a szlovák parlament képes lesz elfogadni az Európai Unió gazdaságának zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi stabilitási mechanizmust, illetve a görög mentőcsomagot, miután sikertelen volt Iveta Radicová kormányfő tárgyalása Robert Ficóval, az ellenzéki Smer elnökével - írja a Bumm.sk szlovák hírportál. Mivel Szlovákia az euróövezet része, az ország parlamentjének meg kell szavaznia a Görögország megsegítésére hivatott intézkedéseket, ellenkező esetben azok nem léphetnek életbe.

Robert Fico a Bumm.sk szerint kijelentette, hogy a politikai hatalom a pártelnökök kezében van az "önálló Szlovákia történetében legfontosabbnak nevezett szavazás előtt". A Smer elnöke ezért tárgyalásokat kezdeményezett a kérdésben a szlovák pártok elnökeivel. Bugár Béla, a koalíciós Híd-Most elnöke már jelezte, hogy kész egyeztetni, de a sikerre kevés esélyt lát, ha Fico nem tud megállapodni Radicovával.

Az új uniós pénzügyi válságkezelési programot, illetve az új görög mentőcsomagot a négy szlovák kormánypárt egyike, a Szabadság és Szolidaritás nem akarja elfogadni. Nemmel akar szavazni az Egyszerű Emberek párt, valamint a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt is. A sikeres ratifikációhoz Robert Fico pártjának passzív segítsége kellhet.