Két nap után felfüggesztette energiahatékonysági pályázatát a minisztérium

Vágólapra másolva!
Mindössze két napig lehetett pályázni az Új Széchenyi-terv keretében meghirdetett energiahatékonysági pályázatra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint azért kellett visszavonni a kiírást, mert a beérkezett 550 támogatási igény már meghaladta a rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos forrást.
Vágólapra másolva!

A beérkezett támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló forrást, ezért a pályázatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdától felfüggeszti a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását az energiahatékonysági, lakásfelújítási pályázatoknál. Ennek értelmében a felfüggesztés napját követően postára adott pályázatokat automatikusan kizárják - olvasható a minisztérium közleményében.

Az Új Széchenyi-terv keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 1,6 milliárd forint keretösszeggel kiírt pályázat komplex - energiahatékonysági felújítást és a megújuló energia felhasználását ösztönző - energetikai korszerűsítésére kínált lehetőséget a pályázók számára.

Az [origo] kérdésére a minisztérium azt válaszolta, hogy a pályázat felfüggesztéséig 816 pályázat érkezett be, amelyek összes támogatási igénye 3,2 milliárd forint volt, ez átlagosan 4 millió forint támogatási igényt jelent.

A kormány nem szán külön forrásokat biztosítani az otthon-felújítási és -építési programra, annak forrása ugyanis a széndioxid-kvóta értékesítéséből befolyó összeg, amelyet az ország csak energiahatékonyságra fordíthat. Amennyiben újabb kvótapénzek folynak be, megnyitható egy újabb pályázati kör, a minisztérium szerint akár már az ősz folyamán, de arról a kormány dönt, hogy az újabb forrásokat lakásfelújításra, vagy más energiahatékonysági pályázatra fordítják-e.

A választások előtt felmerült zöldbank ötletét az építőipar fellendítésére is hasznosnak tartotta a kormányzat. A két nap alatt kimerült pályázat azt bizonyítja, hogy a lakossági igények valóban alkalmasak lennének nagy építőipari és ahhoz kapcsolódó iparágak megrendeléseinek növelésére.

Ezt minisztérium is elismerte: "a kiírás tartalma találkozik a lakosság igényeivel". Forrásokat erre a célra "egyelőre" nem csoportosít át a kormány, új pályázatokat azonban írnának ki.