Tartalékalapból tudja csak kifizetni a nyugdíjakat a lengyel kormány

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány már második éve a Demográfiai Tartalékalapból fedezi a folyó nyugdíjakat. A tartalékalapot a lengyel társadalom elöregedése miatt azért hozták létre, hogy néhány évtized múlva is biztosítani lehessen a nyugdíjak kifizetését.
Vágólapra másolva!

A Demográfiai Tartalékalapból vesz el négymilliárd zlotyt (260 milliárd forintot) a lengyel kormány azért, hogy fizetni tudja a folyó nyugdíjakat. A munkaügyi minisztérium szerint e nélkül nem volna miből fizetni, és a négymilliárd zlotyra már szeptemberben szükség lesz.

A szakszervezetek és a munkaadói szervezetek már hosszabb ideje tiltakoznak a kormány döntése ellen, szűklátókörűséggel és rablópolitikával vádolják, mert már második éve nyúl ehhez az eszközhöz azért, hogy csökkentse a költségvetési támogatást, és már jelezte, jövőre is a tartalékalapból fedezi a nyugdíjak egy részét. Három év alatt így összesen 14,5 milliárd zloty (942,5 milliárd forint) kerül át a tartalékalapból a társadalombiztosítási alaphoz, amely az idén mintegy 162 milliárd zlotyval (10,5 ezer milliárd forint) gazdálkodhat.

A tartalékalapot 1999-ben hozták létre a nyugdíjreform keretében azzal a céllal, hogy - tekintettel a lengyel társadalom elöregedésére - biztosítani lehessen a nyugdíjak kifizetését néhány évtized múlva is. Kezdetben az alapba befizetendő összeg a nyugdíjjárulék 0,1 százaléka volt, majd aránya az elképzelések szerint fokozatosan emelkedve elérte volna az egy százalékot. Azonban egyetlen lengyel kormány sem tartotta magát ehhez a célkitűzéshez. Jelenleg a nyugdíjjárulék 0,35 százaléka kerül a Demográfiai Tartalékalapba.

2020 után a jelenlegi negyvenévesek nyugdíjának kifizetésére az előrejelzések szerint évente 46 milliárd zloty (2,9 ezer milliárd forint) hiányozhat a nyugdíjkasszából, ami 2025-re elérheti az évi 63 milliárd zlotyt (4,1 ezer milliárd forint) is. A tartalékalapban lévő összeg - a négymilliárd zloty kivétele után - az idén év végén várhatólag 14,25 milliárd zloty (926,2 milliárd forint) lesz.