A svájci frank után a cseh korona lehet az új befektetési célpont

svájci frank, deviza, valuta, devizahitel, árfolyam
Vágólapra másolva!
Kimerült a svájci frankban lévő mozgástér a jegybank beavatkozásával, ezért a befektetők új, biztonságosnak vélt országok felé fordulhatnak. Az alacsony kamatszint és stabil deviza miatt a következő célpont Csehország lehet, így a cseh korona lehet az új svájci frank - vélte egy befektetőház igazgatója.
Vágólapra másolva!

A cseh korona lehet az új svájci frank, vagyis az a deviza, amelyet biztonságosnak, menekülő útnak tekinthet a piac - írta a Bloomberg a 31 milliárd dollárt kezelő Record londoni alapkezelő befektetési igazgatójára hivatkozva. Bob Noyen azt mondta, hogy a piac "kimerítette a frank mozgásterét, új lehetőségeket keresünk".

"A piac folyamatosan próbálgatja a következő kínálatot. A cseh koronában és más erős kelet-európai valutában ott a haszon lehetősége" - vélte a befektetési igazgató.

A cseh koronában lévő lehetőségről már az UniCredit Bank is írt: szerintük a világgazdaság lassulása és az európai adósságválság, az alacsony kamatszint és a stabil valuta vonzóvá teszi a cseh államkötvényeket, amellyel a cseh korona "menekülődevizává" válhat. (Ahhoz, hogy a befektetők a vonzó cseh kötvényeket megvásárolják, koronát kell venniük, amellyel erősítik annak árfolyamát.)

Az adósságválság kiterjedésével a svájci frank volt korábban az a deviza, amelyet ugyanilyen módon erősített a befektetők vásárlása, a svájci jegybank azonban fellépett a túl erős frank ellen, és növelte a pénzkínálatot, ami gyengíti a frank árfolyamát. Bob Noyen szerint a biztonságosnak tekintett devizák közt felmerül a cseh mellett a svéd és norvég korona is.