Tizennyolc év óta először apadt a magyar betétállomány

Vágólapra másolva!
Az 1993-as bevezetése óta először csökkent a hazai bankbetétállomány az Országos Betétbiztosítási Alap szerint. A betéttulajdonosok zömét teljes mértékben biztosítja az alap egy bank csődje esetén.
Vágólapra másolva!

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adatai szerint 18 év óta először csökkent a bankszektorban lévő betétállomány. Az alap ezt a bankok által befizetett biztosítási díjakból számolta ki.

A hitelintézeteknél elhelyezett összes megtakarítás 2011. év elején 16 640 milliárd forint volt, amely mintegy 300 milliárd forinttal (1,8 százalékkal) kevesebb, mint egy évvel korábban. Az OBA adatai szerint 1993 óta először fordult elő, hogy csökkent a bankokban elhelyezett betétállomány.

Az alap jelentése szerint a közel tízmillió betéttulajdonos (egy fő több betéttel is rendelkezhet) 99,6 százaléka nem éri el a 100 ezer eurós (körülbelül 27 millió forintos) limitet, vagyis az ő betétjüket teljes mértékben garantálja az alap egy-egy bank csődje esetén.

A hitelintézetek biztosítási díjat fizetnek az alapba, amely cserébe biztosítja a betéteket. Az OBA szerint 1000 forint betét után átlagosan 86 fillér a biztosítási díj.