Budapest Bank: Megtakarítás lesz a magas reálhozamok többségéből

Vágólapra másolva!
Az átlag feletti reálhozamot kézhez kapó magánnyugdíjpénztár-tagok többsége az összeg egy részét félreteszi - derül ki a Budapest Bank felméréséből. Azok körében viszont, akik részben vagy teljes egészében elköltik az összeget, a legfontosabb cél a hiteltörlesztés.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztáraktól átlag feletti, nyolcvanezer forintnál magasabb reálhozamot kapó tagok 58 százaléka részben vagy teljes egészében megtakarítja ezt pénzt - derül ki a Gfk Hungária Piackutató Intézet kutatásából, amelyet a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készített 2011. augusztus 5. és 9. között 502 fős mintán.

A felmérés szerint a csoport tagjai átlagosan közel 250 ezer forintot kapnak kézhez, amelyből átlagosan 195 ezer forintot kívánnak félretenni, jellemzően rövid távra. Elsősorban biztonsági tartalékot akarnak képezni: a háztartásokhoz érkező reálhozam jelentős része lekötött betétbe, illetve a folyószámlákra kerül majd. A hosszabb távú befektetési lehetőségekkel jóval kevesebben kívánnak élni - például nyugdíjcélú befektetésekbe a reálhozam-kifizetéseknek mindössze 17 százaléka fog visszavándorolni - derül ki a kutatásból. A megkérdezettek három százaléka nyugdíj-előtakarékossági számlájára, 14 százaléka pedig önkéntes nyugdíjpénztárába utalja (vagy utaltatta korábban) a reálhozamot a felmérés szerint.

A megtakarítási lehetőségek közül első két helyen a folyószámlát (35 százalék) és a lekötött betétet (43 százalék) jelölték meg, mint szóba jövő megtakarítási formát. A megkérdezettek csupán öt százaléka nyilatkozott korábban arról, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára kéri a visszatérítés összegét, ennek ellenére minden negyedik megkérdezett, aki megtakarít az egyszeri reálhozamból, az önkéntes pénztári lehetőséget is számba vette.

Azok körében, akik részben vagy teljes egészében elköltik az összeget, a legfontosabb cél a hiteltörlesztés, ezt követi a tartós fogyasztási cikk beszerzése, a gyermekeik támogatása és a lakásfelújítás. A teljes mintára vetítve 18 százalék azok aránya, akik a magánnyugdíjpénztártól kapott pénzt hiteltörlesztésre szánják. A magán-nyugdíjpénztári reálhozamok és tagdíj-kiegészítések jóváírásával a lakosság jelentős részéhez idén augusztus végéig egyszeri bevétel érkezik.