Nem számít új munkahelyekre idén egy vállalkozási szövetség főtitkára

Vágólapra másolva!
A német gazdaság lassulása, a vállalkozások devizahitel-problémái és az apadó vásárlóerő is közrejátszik abban, hogy idén már nem várható érdemi foglalkoztatásbővítés a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint. Dávid Ferenc a hétfői Napi Gazdaságban azt mondta, a kedvezőtlen hangulat még a munkaerőpiac hagyományos őszi felfutására is rányomhatja a bélyegét.
Vágólapra másolva!

A vállalatok a készülő jogszabályi változások miatt kivárnak a létszám-, illetve bérfejlesztési tervekkel. Ebben csak megerősíti őket a gazdasági környezet romlása, ami visszafoghatja a munkaerőpiac hagyományos őszi felfutását - írja a hétfői Napi Gazdaság. Az már év elején világossá vált a nagyobb élőmunkaerővel dolgozó ágazatokban (például kereskedelem, építőipar, fuvarozás), hogy 2011 nem az ő évük lesz, ezért lényegében kivárásra játszottak a vállalkozások - mondta a Napi Gazdaságnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A magyar gazdaságot húzó exportpiacok, főképp a német gazdaság lassulásáról már korábban is lehetett hallani, ehhez igazították a cégek is a működésüket és a létszám-gazdálkodásukat. Dávid szerint idén már nem várható érdemi foglalkoztatásbővítés: ha nincs rendelésállomány, ha devizahitel-visszafizetési problémái vannak a vállalkozásoknak is és a vásárlóerő apad, akkor erre nincs esély.

A VOSZ-nak nincs pontos adata arról, mekkora lehet a vállalkozások devizaalapú hitelállománya, de a jelenlegi piaci hangulat a jól működőket is ellehetetlenítheti. Előfordulhat, hogy a már futó - akár uniós pénzből megvalósuló - beruházásoknál is inkább elhalasztják a cégek a létszámbővítési terveket, amíg stabilabb nem lesz a gazdasági környezet.

Bízunk benne, hogy jövőre valamit javulhat a helyzet, akárcsak a közmunka terén - mondta Dávid -, de a tervezést nehezíti, hogy sok még a tisztázásra váró kormányzati, illetve törvényalkotási lépés. Az egyik legfontosabb kérdés a költségvetés, ezen belül az adótörvény tisztázása.
Amíg ugyanis a vállalkozások nem látják, hogy a kormány milyen GDP-növekedési, inflációs, beruházási, foglalkoztatási és fogyasztási pályával számol, addig fölösleges is béremelésekről, létszámfelvételről beszélni - utalt a főtitkár a nemrégiben elfogadott, elvárt béremelésről szóló törvényre, illetve a Munka törvénykönyv tervezetében lévő passzusra, amely szerint jövőre a kormány már egyedül, rendeletben határozná meg a minimálbért - áll a lapban.