VM: A magyar agrárdiplomácia sikere, hogy lesz libamáj a kölni szakvásáron

2011.08.22. 17:27

A magyar mezőgazdasági információszerzés és érdekérvényesítés feladatával megbízott diplomaták közvetítésével érte el Magyarország, hogy ne tiltsák ki a libamájat a kölni szakvásárról - állította a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az utóbbi hetek agárdiplomáciai sikere, hogy a francia, a német és a magyar diplomaták közreműködésével sikerült elérni, hogy ne tiltsák ki a libamájat az őszi kölni élelmiszer szakkiállításról, amint ezt egy szervezet kérte a vásár szervezőitől - írta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében.

A VM úgynevezett agrárattasékat foglalkoztat, akik a magyar mezőgazdasági érdekeket képviselik külföldön. Jelenleg nyolc szakdiplomata dolgozik a következő állomáshelyeken: Berlin, Bukarest, Madrid, Moszkva, Párizs, Peking, Róma és Washington.

A szakdiplomaták alapvető feladata, hogy állomáshelyükön a szakterületeiken fellelhető információkat megszerezzék, a tárca szakfőosztályai és a különböző magyar - például az érdekvédelmi és a szakmai - szervezetek is hozzájuk fordulhatnak.

További feladatuk a kétoldalú ágazati együttműködés és a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. Ezért szorosan együttműködnek a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt működő külgazdasági szakdiplomata-hálózattal - áll a közleményben.