Több ezer kis céget sújt az új áramrendszer érdekvédők szerint

Vágólapra másolva!
A kötelező átvételi rendszer módosításával a lakossági villamosenergia-fogyasztók nem jártak rosszabbul, több tízezer kis- és középvállalkozás azonban igen. Az Ipenerg érdekvédelmi szervezet szerint a rendszer 10-12 milliárdos terhet jelent a vállalkozásoknak, amely méltánytalan, mivel a kormány szabálymódosítása okozta.
Vágólapra másolva!

Több tízezer kis- és középvállalkozást, kórházakat, épületüzemeltetőket sújt a villamosenergia-törvény július 1-jén életbe lépett módosítása - állította az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés.

Júliusban megszűnt a kapcsolt energiatermelés kötelező átvétele (KÁT), ennek díjtételét azonban kiváltotta egy új díjelem, a szerkezetátalakítási díjelem. A lakosságot kiszolgáló egyetemes szolgáltatásoknál ezzel a módszerrel oldotta meg a kormányzat, hogy ne dráguljon a villamosenergia ára. Az Ipenerg szerint azonban több tízezer fogyasztó rosszul jár, mert mindkét díjelemet ki kell fizetniük.

Azon fogyasztók, akik a KÁT és a piaci alapú villamosenergiát együttesen szerzik be, ki vannak téve a kereskedők belátásának - állította az Ipenerg. Ők ugyanis év végéig (egyesek 2012 végéig) élő szerződéssel rendelkeznek, közben azonban módosultak a szabályok, a fogyasztók viszont egyoldalúan nem módosíthatják a szerződést, tehát fizetniük kell a KÁT magasabb árát is és az új díjelemet (szerkezetátalakítási díjelem) is. Ez utóbbit "gyakorlatilag adó jelleggel szedik be" - mondta Zarándy Tamás, az Ipenerg szakértője.

Azok a fogyasztók (jellemzően nagyvállalatok), amelyek "saját energetikussal és megfelelő vásárlói erővel" rendelkeznek, a szabályváltozás után már megtehetik, hogy az eddig kötelezően és a magasabb áron átvett kapcsolt energia helyett a piacon szerezzenek be a villamosenergiát - állította az Ipenerg. Ez azt jelenti, hogy kiválthatják a KÁT-ot az olcsóbb energiával, így nem járnak rosszabbul az új díjelem bevezetésével. Akik viszont egy csomagban vásárolják a KÁT és piaci energiát is, azoknál a szolgáltató engedékenységétől függ, hogy enged-e az árból.

Zarándy Tamás becslése szerint 15-20 terawattóra (egy terawatt egymilliárd kilowatt) fogyasztási körről lehet szó, amely több tízezer fogyasztót jelenthet. Ezek elsősorban kis- és középvállalkozások, de érinthet több önkormányzati intézményt, kórházat, épületüzemeltetőt is. A fogyasztói kör a második félévben a szabálymódosítás miatt összesen 10-12 milliárd forinttal jár rosszabbul az Ipenerg számításai szerint. Ez az összeg a kereskedői oldalon úgy jelenik meg haszonként, hogy a kereskedő semmit nem tett érte - magyarázta az egyesülés, hogy miért tartják méltánytalannak a rendszer módosulását.