Vágólapra másolva!
A Magyar Posta az érvényes üzletszabályzatának megfelelően szeptember 16-ig őrzi a hibás adatok miatt ki nem fizetett reálhozamokról szóló utalványokat, ezért az érintettek a megszabott augusztus végi határidő lejártáig nem fogják megkapni a pénzt. A Stabilitás Pénztárszövetség a jogszabályok összehangolására szólította fel a nemzetgazdasági tárcát annak érdekében, hogy az volt pénztártagok hozzájuthassanak a pénzükhöz.
Vágólapra másolva!

Teljesíthetetlennek tartja a Stabilitás Pénztárszövetség a nemzetgazdasági minisztériumnak azt a kérését, hogy újra utalják el a reálhozamot azoknak, akikhez hibás adatok miatt nem jutott el.

Bába Julianna, a Stabilitás elnöke a közleményben hangsúlyozza: a legjobb szándékuk ellenére képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül - azaz 2011. augusztus 31-ig - kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani. Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta - hatályos üzletszabályzatának megfelelően - 2011. szeptember 16-ig visszatartja.

A Magyar Posta és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a reálhozamok kifizetéséről július végén azt közölte, a magán-nyugdíjpénztári reálhozamokat szeptember 16-ig lehet átvenni a Postákon. Az [origo] kérdésére, hogy miért éppen szeptember 16-a a végső időpont, Hüse Mariann, a Magyar Posta szóvivője akkor azt mondta, a pénztárak augusztus 31-én is adhatnak fel reálhozam jogcímű kifizetési utalványt, azt szeptember 2-án vagy 3-án (függően attól, melyik nap érkezik az utalvány a Postára) tudja az adott postahely megkísérelni kézbesíteni. "Ha nem sikerül a kézbesítés, értesítőt hagy a Posta, az utalvány letétbe kerül, ahol a következő munkanaptól ketyeg a tíz munkanapos letéti őrzési idő. Ez pontosan szeptember 16-án ér véget" - tette hozzá.