Szlovákiát és Csehországot is dicséri az S&P

Vágólapra másolva!
Pozitív adósosztályzati kilátást értek Szlovákiának az elmúlt egy évtized gazdasági és fiskális reformjai a Standard & Poor's hitelminősítőnél. A cég javított Csehország adóskockázati besorolásán is. Az olasz tőzsdefelügyelet mindeközben felszólította a S&P-t és a Moody's hitelminősítőt is, hogy tartsa be az európai szabályokat.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's stabilról pozitívra változtatta Szlovákia adósosztályzatának a kilátását, fenntartva az "A plusz/A-1" besorolást. Az S&P szerint a minősítés Szlovákia évtizede tartó gazdasági és fiskális reformjait, a gazdaság erős növekedési lehetőségeit és a mérsékelt - de lassan növekvő - államadósságát tükrözi. Mindezekkel a pozitívumokkal szemben magas a szlovák strukturális munkanélküliség és alacsonyabb az életszínvonal más euróövezeti országokkal összevetve.

A hitelminősítő közleménye szerint a 2010 júliusában hatalomra került kormánykoalíció a GDP három százaléka alá kívánja mérsékelni az államháztartási hiányt 2013-ra az idei 4,9 százalékról. Az elmúlt két év átlagos hiánya nyolc százalék volt. A kormány a hiány mérséklését kiadáscsökkentéssel és bevételnöveléssel kívánja elérni.

A hitelminősítő alapforgatókönyve szerint a 2013-ra a hiányt négy százalék alatti lesz, vagyis a kormány várakozásainál lassabban sikerül csak mérsékelni a deficitet.

Elismerés a cseh kormány politikájának

Ugyancsak szerdán jelentették be, hogy az S&P a korábbi "A"-ról "AA-"-ra javította Csehország hosszú távú külföldi devizaadósi besorolását, míg hosszú távú koronaadósi minősítését "A+"-ról "AA"-ra emelte. Valamennyi osztályzat stabil kilátásokkal párosul.

Az S&P szerint a cseh gazdaság kiegyensúlyozott, és vezetői körültekintően irányítják: alacsony a külső eladósodottság, a bankszektornak minimális kitettsége van külföldi devizanemekben, továbbá a nagyrészt független jegybank mind a kamatszinteket, mind az inflációt rendkívül alacsony szinten tartja. A hitelminősítő kiemeli, hogy döntésükhöz hozzájárult az a várakozás, hogy elfogadják és végrehajtják a társadalombiztosítási rendszer reformját, amely csökkenti az idősödő lakossághoz köthető kiadásokat.

Az S&P szerint a cseh gazdaság kicsi, versenyképes és nyitott, növekedési kilátásai pedig szorosan összefüggenek a külső kereslettel. A szervezet kiemeli, hogy módszertana szerint az olyan országok, amelyek arányait tekintve nagyobb saját valutában denominált adóssággal rendelkeznek, illetve jelentős monetáris rugalmassággal bírnak jobban ellenállnak a kötvénypiaci változásoknak.

Az olaszok nekimennek a hitelminősítőknek

Mindeközben a Standard and Poor's és egy másik hitelminősítő, a Moody's tevékenységét is vizsgálja az olasz igaszságszolgáltatás, mert fogyasztóvédő csoportok panasza alapján az ügyészek azzal vádolják őket, hogy abnormális turbulenciát okoztak az olasz részvénypiacokon.

Az olasz tőzsdefelügyelet (Consob) pedig felszólította a hitelminősítőket, hogy tartsák be az európai szabályokat. Az elmúlt hetekben a két hitelminősítőnél lefolytatott vizsgálatból ugyanis a Consob szerint az derült ki, hogy nem az európai szabványok alapján végzik a munkájukat. Ezt a felügyelet megírta az európai uniós tőkepiaci felügyeleti szervnek, az ESMA-nak is. A Fitch üzleti gyakorlatát még vizsgálja a Consob.

A Consob az elmúlt hetekben megbeszéléseket folytatott a Moody's és a Standard and Poor's képviselőivel néhány korábbi ügyről, miután a pénzügyi felügyelet vezetője veszélyesnek minősítette a hitelminősítőket az érdekellentétek, az áttekinthetetlen munkamódszer, az elkövetett hibák miatt, és azért is, mert nem függetlenek.

Vizsgálja a két hitelminősítő tevékenységét az olasz igazságszolgáltatás is: milánói irodáikban az ügyészség iratokat foglalt le azzal a feltételezéssel, hogy megalapozatlan volt az olasz bankszektorról korábban megfogalmazott negatív vélemény. A hitelminősítőkkel kapcsolatban felvetődött a piaci manipuláció és információkkal való visszaélés gyanúja is.