Vágólapra másolva!
Csökkenti a bekérendő dokumentumok számát az NFÜ az európai uniós finanszírozásból támogatott projektek esetében, viszont szigorúbb helyszíni ellenőrzéseket is ígér. Az állami szerv szerint ezzel átláthatóbb lesz a projektek megvalósulását nyomon követő rendszer, és gyorsulnak a kifizetések.
Vágólapra másolva!

Jelentős egyszerűsítést és egységesítést vezetett be az európai uniós finanszírozásból támogatott projektek pénzügyi és szakmai előrehaladását bemutató dokumentumainál a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az NFÜ szerdai közleménye szerint az új rendszerben jelentősen egyszerűsödik a dokumentumalapú ellenőrzés, a jövőben viszont alaposabb és szigorúbb helyszíni ellenőrzések lesznek. "Az intézkedések célja, hogy gyorsuljanak a kifizetések, valamint a kedvezményezettek és a pályáztató szervek számára is egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon a projektek megvalósulását nyomon követő rendszer" - idézi a közlemény Dányi Gábort, az NFÜ elnökhelyettesét.

A változtatás lényege, hogy a bekérendő dokumentumok száma jelentősen csökken, az elszámolást alátámasztó dokumentumokat tevékenység vonatkozású költségkategóriákhoz (például építés, beszerzés, szolgáltatások, lízing stb.) rendelik. Szélesebb körben alkalmazzák az összesítőket (értékcsökkenés, kiküldetés-útiköltség, személyjellegű költségek, saját teljesítés, rezsi stb.), továbbá egységes nyomtatvány- és összesítő sablonokat dolgoztak ki.