Gyümölcsvásárlással követett el százhatvanmilliós adócsalást egy agrárcég

Vágólapra másolva!
Egy Csongrád megyei agrárvállalkozás összesen 3685 tonna áru megvásárlását hamis bizonylatokkal igyekezett igazolni. A csalásért akár tizenkét év börtönt is kaphat a cég vezetője.
Vágólapra másolva!

Föld és eszközök nélküli őstermelőtől vásárolt költségszámlákkal mintegy 160 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy Csongrád megyei vállalkozás - közölte csütörtökön reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az agrárcég kétszer akkora értékű fiktív őstermelői számlával (felvásárlási jegyekkel) fedte le zöldség- és gyümölcsbeszerzéseit, mint amennyi bevétele származott az áru későbbi eladásából. Ezzel a valós mérleg szerinti adófizetési kötelezettségét nem teljesítette: közel 80 millió forint áfa, 63,5 millió forint társasági adó, valamint 17 millió forint különadó megfizetését mulasztotta el.

Tizenkét év börtön járhat a csalásért

Az eredetileg számla nélkül felvásárolt zöldség és gyümölcs feltehetően magánszemélyektől vagy külföldről származott. Az áfával növelt eladás után fizetendő adót a cég fiktív felvásárlási jegyek 12 százalékos kompenzációs felárával ellensúlyozta. Ahhoz azonban, hogy a két tétel egyenlege nulla legyen, összesen 3685 tonna áru megvásárlását kellett a hamis bizonylatokkal igazolni. Ez akkora mennyiség, aminek előállítására csak egy kisebb szövetkezet képes, nem pedig egy olyan őstermelő, akinek nincs földje és eszközparkja.

A dél-alföldi régió pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Csongrád Megyei Főügyészségnek a felderített több rendbeli adócsalás miatt. A vállalkozás vezetőjének adócsalás, számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie. Az elmaradt adó, az ahhoz kapcsolódó bírságok és késedelmi kamat megfizetése mellett halmazati büntetésként akár 12 év börtönbüntetéssel is számolnia kell.