Vércukorszintmérő és vizeletvizsgáló gépeivel nőtt nagyvállalattá a Zettwitz család tulajdonában lévő, nevében a magyar népmeséket idéző 77 Elektronika Kft. Legújabb fejlesztésű vizeletvizsgáló gépükkel két multi közé robbantak be a világpiacon, a termék eladásával idén tízmilliárd forint fölé kerül az árbevételük. Az innovációs szövetség elnöke szerint ők a példa arra, hogyan tud magyar vállalkozás a kutatás-fejlesztéssel eredményt elérni.

Kétszer talált kincset érő piaci rést termékeivel az orvosiműszer-gyártásban a 77 Elektronika Kft. Az első, vércukorszintmérő géppel a magyar és kelet-európai piacon lettek sikeresek, a második, vizeletvizsgáló berendezéssel a magyart ugyan nem, de két nagy multinacionális vállalatot megelőzve a világpiacot meghódították. (A piacokat mutató világtérképet ide kattintva érheti el.) A kutatás-fejlesztésre sok pénzt áldozó családi vállalkozás idén már nagyvállalattá válik, miután nagy valószínűséggel átlépik a 10 milliárd forintos árbevételt.

A cég tulajdonosa a Zettwitz család. Zettwitz Sándor az ügyvezető igazgató, rajta kívül felesége, lánya és vejének öccse rendelkezik részesedéssel a cégben. A cég alapítói azért választották a 77 Elektronika elnevezést, mert magyaros nevet akartak, de olyat, amit külföldön is megértenek: "olyan egyszerű, és nagyszerű, mint a 77 magyar népmese".

A sikert hozó tipp

A 77 Elektronika Kft. vezetői azt mondják, véletlenszerűen találtak rá arra a termékre, amely sikert és több százmillió forintos nyereséget hozott (2010-ben 853 millió forintot a cég eredménykimutatása szerint). Az 1986-os alapításnál a vállalkozás úgy indult el, hogy még nem rendelkezett világos profillal, csak annyit tudtak Zettwitzék, hogy elektronikával akarnak foglalkozni. Zettwitz Sándor, a vállalkozás gépészmérnök végzettségű ügyvezető igazgatója azt mondta, "az alakuló cég kereste a profilját, próbálkoztunk mindenfélével".

Az első kísérleti termékek közt volt olyan berendezés, amely a virágföldbe dugva jelezte, hogy szükség van-e locsolásra, de olyan is, amely gyerek- és felnőttpelenkákról állapította meg viselése közben, hogy bepiszkolódtak-e (egy svéd gyártó érdeklődött is, de végül elállt az üzlettől). A kezdeti ötletek nem váltak be, a sikert hozó terméket véletlenül találták meg. A család balatoni nyaralószomszédja egy diabétesszel foglalkozó orvos volt, aki felvetette, hogy lehet-e olcsó, az 1980-as évek importkorlátai között beszerezhető és a beteg által otthon használható vércukorszintmérő berendezést gyártani.

Vizelet és vér

"A kifejlesztett készülék telitalálat volt. Nagy is volt, csúnya is volt, nehéz is volt, de volt egy jó tulajdonsága: jól mért, így a szakma mellé állt" - mondta Zettwitz Sándor. A kismértékű beruházást igénylő berendezés Zettwitz szerint azért lett sikeres, mert egy piaci rést fedett le, Kelet-Európában ugyanis nem gyártottak, és a 77 Elektronikán kívül ma sem gyártanak egyéni vércukorszintmérőt. Emellett az ügyvezető azt is a felfutás okaként említette, hogy a cukorbetegek száma emelkedett (a KSH adatai szerint 1999-ben tízezer lakosra 458,4, 2007-ben 859,1 cukorbeteg jutott), ezért "pont idejében jöttünk egy hiányt pótló készülékkel".

Az első a vércukormérő termékcsalád volt, amellyel Magyarországon piacvezetők lettek. A már hatvanadik generációnál járó berendezést a cukorbetegek vásárolják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával. Az eladások többségét a hazai piac adja, de jelentős mértékben értékesítenek Kelet-Európában is, szerényebb mértékben Nyugat-Európában. A vércukorszintmérők világpiacán sok márka van jelen, köztük 3-4 nagyvállalaté, a cég velük nem igazán tud versenyezni - mondta Zettwitz Sándor.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A vércukorszintmérő 60. generációjánál tart

Egy másik termékkel azonban a nagy multinacionális elektronikai vállalatokkal is fel tudta venni a versenyt az E77. 1991-ben kezdték fejleszteni és 1993-ban készült el egy új termékcsalád, a vizeletvizsgáló berendezés, amellyel Zettwitz Sándor szerint "szintén beletaláltunk a lukba", vagyis ismét nagy hasznot hozó piaci résre leltek. A szerkezettel a háziorvosokat célozták meg, kis mérete miatt ugyanis könnyen hordozható, és egy mérés anyagköltsége 70-75 forintba kerül. Ezzel olcsón lehet helyben szűrni a pácienseket ahelyett, hogy az OEP költségén a központi laborokba utaztassák őket.

Együtt a multival

A kisméretű berendezés egyedi volt a piacon, a ma már a svájci Roche gyógyszeripari csoporthoz tartozó német Böhringer Mannheim vállalatnak meg is tetszett egy düsseldorfi kiállításon 1994-ben, így velük együttműködésben máig 60 ezer darabot tudtak eladni. Az E77 a vércukorszint-mérő gépekhez szükséges tesztcsíkok alapját is a Roche-tól szerzi be, majd maga készíti el a forgalomba hozandó kelléket. A kisméretű vizeletvizsgálókat a Roche saját márkanevén értékesíti, itt az E77 csak a háttérben álló gyártó lett.

Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. diagnosztikai divízióért felelős ügyvezető igazgatója szerint a Roche azért vállalja fel az E77 termékeit, mert valóban világszínvonalat képesek nyújtani. Ennek az előnye az, hogy a nagyobb egészségügyi intézmények egyszerre szoktak nagyobb tételben beszerezni, így a Roche-on keresztül jobban tud érvényesülni termékével a magyar vállalkozás. Szerinte mind a tesztcsíkokból, mind a gépekből milliárdos forgalmat bonyolít le a két cég, ami "a Roche életében is komoly tétel".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kutatás-fejlesztésre költik az árbevétel 6-7 százalékát

"Kemény üzletember, nehéz nála megegyezést elérni, de ha valamire igent mond, azt tűzön-vízen keresztülviszi" - mondta Zettwitz Sándorról Hodossy Lajos. Szerinte az E77 vezetője "nyertes-nyertes" koncepciókban gondolkodik, és hajlandó rövid távú haszonról lemondani az eredményes együttműködés érdekében, ezért is tud a multival úgy együttműködni, úgy hogy az mindkét cég számára előnyös.

A könnyen szállítható gép Japánban is sikeres volt, ahol a háziorvos gyakrabban jár házhoz, így jól tudta használni a kis gépet. A forint jennel szembeni erősödése 2005 körül azonban megakasztotta az ottani üzletet, a jen árfolyama 2,6 forintról 1,7 forintra mérséklődött, ami már veszteségessé tette a japán eladásokat. Bár a jen azóta ismét erősödött, közben a rivális japán Arkray kihasználta a magyar versenytárs árfolyamból származó gondjait. 2010-ben az ázsiai bevétel kevesebb mint fél százaléka származott jenben vezetett eladásból.

"Nagyon beütött" a laborgép

A 2000-es évek első felében a vizeletvizsgáló gépekre új igény támadt a nagyobb mennyiségű vizsgálatot végző intézményeknél, amelyek számára azonban már nem volt elég a kis mérő kapacitása. A nagyobb laborok, kórházak számára, ahol nagy mennyiségű vizeletvizsgálatot kell végezni, új gép jelentett megoldást. Először egy tíz paramétert mérni képes félautomata kémiai vizsgálóberendezéssel állt elő a cég 2006-ban, amelyet később továbbfejlesztettek egy óránként 270 teszt elvégzésére képes, automata készülékké.

A gép, amelyet Zettwitz Sándor "zászlóshajónak nevezett", "nagyon beütött a piacra". Ez a "piac" azonban inkább a külföldöt jelenti, Magyarországon, ahol az ügyvezető szerint csak idén kezdett felfutni a szerkezet értékesítése, eddig csak egy tucat gépet adtak el. A világpiacon viszont óriási a siker, pedig két multi, egy japán és egy amerikai nagyvállalat osztozott korábban a piacon, amiből a budapesti vállalkozás mára 35-40 százalékot tudott elhódítani. A cég árbevételének közel 40 százalékát már ez a berendezés adja, és ennek köszönheti a cég, hogy a válság ideje alatt is növekedni tudott. Az E77 adatai szerint Nyugat-Európába az elmúlt két évben négyszáz gépet adtak el, a két nagy konkurens összesen kétszázat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
60 ember foglalkozik a fejlesztéssel

Az ügyvezető szerint azzal nyertek versenyt a nagyvállatokkal szemben, hogy az orvosi alkalmazáshoz közelebb álló megoldást fejlesztettek ki. Az orvosok ugyanis korábban mikroszkóppal vizsgálták a vizelet szárazanyag-tartalmát, a gép ugyanezt teszi, csak automatikusan: a mintákról felvételt készít, amelyet egy képfelismerő szoftver elemezni tud. Zettwitz Sándor szerint a versenyelőnyük a program, "nekünk sikerült először megcsinálni tényleg jól" - vélte. A családi vállalkozást próbálták felvásárolni külföldi nagyvállalatok, de konkrét ajánlatig sosem jutottak el, mert a Zettwitz család tulajdonosai nem kívánták eladni cégüket.

Telekommunikációs mellékvágány

A 77 Elektronika Kft.-t a Zettwitz család hozta létre, és eredetileg Zettwitz Sándor lánya, Gabriella, és veje, Lukács József foglalkozott vele. A gépészmérnök Zettwitz Sándor a család kérésére került a céghez 1991-ben, mivel neki volt műszaki és kereskedelmi gyakorlata. Felesége, aki ma ügyvezetőigazgató-helyettes, a cég ügyvitelét, adminisztrációját felügyeli.

Az idén 25 éves cég egy 27 négyzetméteres, bérelt lakásból, hat-hét 20-30 éves "sráccal" indult néhány millió forintból, amelyet banki kölcsönből fedeztek. Több telephelyet is béreltek, az üzemi termelés egy albertfalvai 500 négyzetméteres csarnokban kezdődött, majd 1996-ban egy tönkremenő cégtől vették meg (két részletben) a jelenlegi, Fehérvári úti üzemüket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tízmilliárd forint fölé kerülnek idén

A vállalkozás az első üzleti évben 600 ezer forint árbevételt ért el, 1995-ben már 1 milliárd forintot, 2010-ben 9,3 milliárd forintot, idén pedig 10,5 milliárd a kitűzött cél, ami Zettwitz Sándor szerint tartható a jelenleg ismert adatok alapján.

Egyik beszállítójuk, Vázsonyi László, a fémlemezeket beszállító Metal-Ware ügyvezetője azt mondta, országos hírű, korrekt partnernek tartja" az E77-et. Cége jól jár az elektronikai vállalkozás sikerével, mivel a forgalom növekedésével az ő megrendeléseik is bővülnek.

Innováció

Az ügyvezető szerint a siker alapja a kutatás-fejlesztés (K+F) volt, mivel az árbevétel 6-7 százalékát rendszerint az innovációra fordítják, amely "a tulajdonosok zsebére megy", és a cégnél 360 alkalmazottból 60 fő foglalkozik a fejlesztéssel. Zettwitz Sándor szerint "sajnálatos tény", hogy Magyarországon a bevétel egy százaléka alatt van a cégek átlagos K+F-ráfordítás, amiben a magyar szabályozási környezet is szerepet játszik. Szerinte "nem jellemző, hogy a kormányok támogatnák a K+F-et" szemben például Finnországgal, ahol az állam hatékony eszközökkel igyekszik segíteni az innovációt.

Pakucs János, a Nemzeti Innovációs Szövetség elnöke szerint Zettwitz Sándor a magyar példa arra, hogy magyar vállalkozások hogyan tudnak fejlesztésekkel eredményt elérni. Az E77-et tavaly díjjal is kitüntető szervezet elnöke az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy Zettwitz invenciózus, újító szellemű üzletember. A K+F kiadások árbevételhez mért magas aránya szerinte a gyógyszergyárakat leszámítva az innovációra legtöbbet költő magyarországi cégek közé emeli a 77 Elektronikát.

A cég a két termékfajtával aratta mai napig tartó sikereit, de főleg az 1990-es évek második felében a telekommunikációs üzletág is eredményes volt. Az E77 készítette többek közt azt a berendezést, amely a hatról hét telefonszámjegyre való átállásnál gépi hanggal figyelmeztette a telefonálót, hogy eggyel több számjegyet kell tárcsáznia. A vezetékes telefonhálózat visszaszorulásával az üzletág veszteséges lett, és végül 2009-ben bezárták.