Napi Gazdaság: Alig készül magyar sertésből felvágott

Vágólapra másolva!
Magyarországon ma már lényegében - uniós kötelezettség miatt - kényszerből tartanak sertést a gazdák. Az áremelésre nincs esély, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat
Vágólapra másolva!

Az euró forinthoz mért jelenlegi árfolyama a sertésimportnak kedvez, ezt a a feldolgozók ki is használják, a kiskereskedelemmel szemben ugyanis nem tudják érvényesíteni a költségek növekedését. Ágazati hírek szerint alig készül húskészítmény magyar alapanyagból - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A borúlátó előrejelzések szerint, ha továbbra is marad a jelenlegi gazdasági környezet, akkor az elmúlt években bőven hárommillió feletti sertésállomány kétmillióra is csökkenhet, de az optimistább becslések is 2,5-2,8 milliós állományt valószínűsítenek. A lakossági 4-4,5 millió - a feketegazdasággal együtt feltételezhetően ötmillió - darabos hazai sertésfogyasztás várhatóan nem változik, a kereslet jelentős részét azonban az import elégítheti ki.

Sokan kényszerből tartanak disznót

Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi tagja, a Pannon Sertéstermelői Csoport ügyvezetője a lapnak azt mondta, aki tehette, erőteljesen csökkentette állományát a jövedelmezőség romlása miatt. A szakember szerint lényegében már csak az tart sertést, aki uniós forrásból fedezett beruházás miatt állománytartási kötelezettséget vállalt, esetleg a saját földjén meg tudja termelni a takarmányt, bár a betakarításra ígért, tonnánként 55-60 ezer forintos kukoricaárak inkább értékesítésre csábítanak.

Az év eleji dioxinbotrány miatt az Európa-szerte magántárolásra felajánlott sertéshúst is elkezdték értékesíteni, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat. A cikk szerint a magyar sertéstartóknak ilyen takarmányárak mellett a mostani 350-370 forintos kilogrammonkénti élősertés-árak veszteséget okoznak, pedig év eleje óta már sikerült 8-10 százalékos áremelést is elérniük. További áremelésre nincs esély.