Lassította a brit gazdasági növekedést a királyi esküvő

Vágólapra másolva!
Sokan több mint egy hétig nem dolgoztak a királyi esküvő idején, ami megmutatkozott a gazdasági növekedés adataiban is. Csökkent a gazdasági növekedés üteme Spanyolországban is, a horvát kormány viszont derűlátó a két évig tartó visszaesés után.
Vágólapra másolva!

Mindössze 0,2 százalék volt a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában a második negyedévben a brit statisztikai hivatal adatai szerint. A BBC szerint az áprilistól júniusig tartó időszak gazdasági növekedését lassította egyebek mellett a japán szökőár, amely az autóalkatrészek importjára hatott kedvezőtlenül, és a királyi családban tartott esküvő is, amely a felmerülő költségek mellett azért is visszavetette némileg a gazdaságot, mert az esemény két hosszú hétvége közé esett, így néhány szabadnapot igénybe véve sokan több mint egy hétig nem dolgoztak. A statisztikai hivatal szerint ha nem kellett volna számolni ilyen egyszeri hatásokkal, a gazdasági növekedés 0,7 százalék is lehetett volna. Ugyanakkor az előző év hasonló időszakával összevetve a jelenlegi adatok 0,7 százalékos javulást mutatnak az első negyedévi 0,5 százalékos növekedés után.

Mindazonáltal aggodalomra ad okot az, hogy a fogyasztás továbbra is csökken, aminek oka a magasabb infláció, a munkanélküliség emelkedése és az, hogy legfeljebb csak szerény mértékben növekednek a bérek. Philip Shaw, az Investec elemzője azonban arra számít, hogy a harmadik negyedévben valamelyest javul a gazdasági növekedés, mert a korábbi egyszeri hatások már nem befolyásolják. Ugyanakkor elismerte, hogy fennáll a gazdaság lelassulásának kockázata.

Lassult a gazdasági növekedés Spanyolországban

Csökkent a gazdasági növekedés üteme Spanyolországban is a második negyedévben, ami megerősíti az aggodalmakat, hogy a gazdaság ismét recesszióba kerülhet, ha a továbbiakban nem javul a teljesítménye. A pénteken ismertetett végeleges adatok szerint a GDP 0,2 százalékkal bővült április-június között az első negyedévi 0,4 százalékos növekedés után. Éves bázison 0,7 százalékos volt a növekedés, az első negyedévben 0,9 százalék. A kormány várakozásai szerint a GDP 1,3 százalékkal gyarapszik az idén, de a gazdasági elemzők többsége inkább 0,8 százalék közeli növekedést prognosztizál.

Ugyanakkor a kormány megállapodott a legnagyobb ellenzéki párttal, a konzervatív Néppárttal, hogy módosítják az alkotmányt, és abban rögzítik, hogy a jövőben mekkora lehet az államháztartási hiány és az államadósság mértéke. A kormány pénteki közlése szerint a megállapodás értelmében az államháztartás hiánya nem haladhatja meg a GDP 0,40 százalékát, az államadósság a GDP 0,26 százalékát, a tartományi kormányzatok hiánya a GDP 0,14 százalékát.

A spanyol GDP-arányos államadósság 2010-ben 62,8 százalékra nőtt, ami jóval kevesebb a Görögországban, Olaszországban és Írországban tapasztalt 100 százalék feletti szinteknél. Az európai növekedési és stabilitási paktum 60 százalékos államadósságot irányoz elő. Tavaly 9,2 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, ami az idén várhatóan 6 százalékra mérséklődik. A madridi kormányzat tervei szerint 2013 végére csökkenhet az európai szabályozásnak megfelelő három százalék alatti szintre.

Derűlátó a horvát kormány

Horvátország hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal nőtt az idei második negyedévben éves összevetésben az ország statisztikai hivatalának nem végleges adata szerint. A Reuters által megkérdezett gazdasági elemzők 0,5-1,4 százalék közötti GDP-növekedésre számítottak az első negyedévi 0,8 százalékos csökkenés után.

A horvát kormány azzal számol, hogy idén már 1,5 százalékkal nő a gazdaság két évig tartó visszaesés után. A horvát központi bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kevésbé derűlátó, csupán egyszázalékos növekedést várnak, de több elemző szerint még az egy százalékot sem éri el majd az idei bővülés.