A szolidaritás vagy Európa szétesése közül lehet választani a lengyel pénzügyminiszter szerint

Vágólapra másolva!
Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter úgy véli, az egyes észak-európai országokban túl nagy az egoizmus, és hiányzik a szolidaritás a gondokkal küzdő országokkal. Szerinte pedig nehéz elképzelni, hogy például a holland, a német vagy a finn gazdaságot ne érintené súlyosan, ha az euróövezet valamelyik tagországában összeomlana a bankrendszer.
Vágólapra másolva!

Az európai elitnek, közte a németnek el kell döntenie, akarja-e, hogy az euró fennmaradjon, még ha ezért nagy árat is kell fizetni - jelentette ki a hétfői Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjúban Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter.

"Ha nem akarja, akkor komolyan fel kell készülni az euróövezet felbontására, ennek összes konzekvenciájával, amelyek Németországot is érintik. Akik ezt nem értik meg, a tűzzel játszanak" - figyelmeztetett az EU soros elnökségét az idei második félévben betöltő Lengyelország pénzügyminisztere.

Rostowski szerint az IMF nélkül szétesett volna az eurózóna

Rostowski szerint az euróövezet alapvető problémája nem gazdasági, hanem politikai. Szolidáris cselekvésre van szükség a válság leküzdéséhez. "Egyszerű a választásunk: szolidaritás vagy Európa szétesése" - mondta Rostowski. Szerinte az egyes észak-európai országokban túl nagy az egoizmus, és hiányzik a szolidaritás a gondokkal küzdő országokkal. Rostowski hozzátette, hogy azt pedig nehéz elképzelni, hogy például a holland, a német vagy a finn gazdaságot ne érintené súlyosan, ha az euróövezet valamelyik tagországában összeomlana a bankrendszer - mondta.

A pénzügyminiszter kiállt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés mellett. Közölte, hogy ha az IMF nem vett volna részt az euróövezeti országok segélycsomagjában, akkor már nem lenne euróövezet. Rostowski szerint, ha Európa korábban fordult volna az IMF-hez, akkor most az Európai Unió most jobb helyzetben lenne. Arra a kérdésre, hogy Lengyelország mikor csatlakozhat az euróövezethez, Rostowski azt mondta, előbb át kell menni a "stresszteszten" vagyis a válságon. Szerinte, ha az euróövezet túléli a jelenlegi válságot, Lengyelország csatlakozhat az euróhoz, ha erre Varsó és az övezet is készen fog állni.

Varsó támogatná az eurókötvény bevezetését

Rostowski egyetértett Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel abban, hogy az euróövezetet a nemzetgazdaságok nagyobb integrációja révén lehet megmenteni. A lengyel pénzügyminiszter az euróövezet jelentős makrogazdasági integrációja nélkül nem kerülhető el az övezet szétesése. Ez pedig Lengyelország számára katasztrofális következményekkel járna, Rostowski szerint Varsónak támogatnia kell a nagyobb integrációt.

A lengyel pénzügyminiszter szerint Lengyelország már nem lát veszélyt a közös eurókötvény bevezetésében. Szerinte ezek az aggodalmak 2009-ben helyénvalók voltak, amikor a befektetők menekültek a feltörekvő piacokról. Rostowski elmondta, akkor Varsó attól tartott, hogy az eurókötvény bevezetése megemelné az adósságszolgálat költségeit. Hozzátette, hogy azóta azonban megváltozott a helyzet, Lengyelország hitelesebbé, az euróövezet pedig kevésbé hitelessé vált. Rostowski szerint nem zárható ki ugyan, hogy az újabb válság hatására ismét menekülni kezdenek a befektetők a feltörekvő piacokról, de az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy a problémák zömmel az euróövezetben, nem pedig a kelet-közép-európai térségben vannak.

Az elmúlt hetekben egyre több európai döntéshozó és pénzügyi szakértő állt ki amellett, hogy az eurózóna tagállamainak egy közös kötvény kibocsátásával kellene kezelniük az eurózóna adósságválságát, ám Németország és Franciaország ellenzi a közös eurókötvény bevezetését. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök augusztus közepén tartott közös sajtótájékoztatójukon közölték, nem támogatják az elképzelést. Francois Fillon francia miniszterelnök augusztus 19-én pedig azt mondta, nem lehet úgy uniósítani az adósságot, hogy közben a költségvetési kiadásokról a döntés megmarad az egyes országok kezében. A francia miniszterelnök országa elsőrendű adósbesorolását félti az eurókötvénytől. Egy nappal később pedig a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter újból elutasította azokat az újra és újra elhangzó felhívásokat, amelyek szerint az euróövezet országainak közös eurókötvényt kellene kibocsátaniuk.